Muzeele şi colecţiile publice au fost vizitate anul trecut de peste 13 milioane de persoane, din care, peste o jumătate de milion (3,9%) au efectuat vizite gratuite în „Noaptea Muzeelor’, potrivit datelor publicate joi, 30 iunie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Cultura unui popor este reprezentată de valorile materiale şi spirituale pe care le-a creat de-a lungul timpului şi pe care le transmite din generaţie în generaţie prin instituţiile culturale. În anul 2015, activitatea principalelor unităţi cultural-artistice a inclus activităţi ale bibliotecilor, muzeelor şi colecţiilor publice, instituţiilor şi companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune şi cea de televiziune„, spune INS, într-un comunicat.
Reţeaua muzeelor şi colecţiilor publice a cuprins în anul 2015 un număr de 431 unităţi de bază şi a fost formată din: 390 de muzee, şase monumente, 21 de grădini botanice, zoologice, acvarii şi 14 rezervaţii naturale.
Activitatea muzeelor s-a desfăşurat atât la sediile de bază ale unităţilor muzeale, cât şi în cele 307 filiale şi secţii ale acestora.
Numărul bunurilor culturale şi naturale, la sfârşitul anului 2015, a fost de aproape 15 milioane, dintre acestea 14 milioane fiind bunuri culturale şi piese de muzeu, iar 932.000 reprezentând plante şi animale din grădinile botanice, zoologice, acvarii şi rezervaţii naturale.
Numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice, înregistrat în anul 2015, a fost de 13,1 milioane persoane, din care puţin peste o jumătate de milion (3,9%) au efectuat vizite gratuite în „Noaptea Muzeelor”.
În anul 2015 au fost organizate 1.633 expoziţii de bază şi 3.061 de expoziţii temporare.
Numărul personalului care a deservit anul trecut reţeaua unităţilor muzeale a fost de 6.589 persoane. Din total, 53,2%, respectiv 3.505 persoane, l-a reprezentat personalul de specialitate. (Text: Agerpres, Foto: arctic.edu)