13 august 2016, zi de doliu naţional, în memoria Reginei Ana

doliu-national

Guvernul a decis, la 3 august 2016, ca în ziua de 13 august să fie decretat doliu naţional în memoria Reginei Ana.

În aceeaşi zi vor avea loc şi funeraliile Reginei la Mănăstirea Curtea de Argeş. Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit, la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Familia Regală a anunţat mare doliu pentru primele şapte zile de la înmormântare şi doliu timp de patruzeci de zile.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeaşi lege prevede că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Prin Hotărârea nr. 171/2016 pentru declararea zilei de 24 martie 2016 zi de doliu naţional pe teritoriul României, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au avut obligaţia arborării drapelului României în bernă.

Drapelul României în bernă se mai arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României; la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări; ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc, mai prevede Hotărârea.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură au avut obligaţia de a-şi adapta programul în mod corespunzător.

***

Cea mai recentă dată la care în România a fost decretat doliul naţional a fost la 24 martie 2016, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles. Atentatele de la Aeroportul internaţional Zaventem şi de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, comise la 22 martie, s-au soldat cu 32 de morţi şi circa 340 de răniţi.

Zile de doliu naţional au fost declarate şi 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti, din seara zilei de 30 octombrie, soldat cu 64 de morţi.

Ziua de 26 iunie 2013, a fost declarată zi de doliu naţional, în semn de respect faţă de cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru.

Data de 18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu naţional, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu naţional.

Alte date declarate zile de doliu naţional au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetăţenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite; 12 ianuarie 1990, în memoria victimelor Revoluţiei. (Text: Agerpres, Foto: digi24.ro)