13.601 euro/lună – salariul lui Mugur Isărescu

Mugur-Isarescu-02

Guvernatorul Băncii Naţionale a României obţine un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro), a anunţat joi, 4 august, Mugur Isărescu, care a precizat că în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 3 august s-a decis publicarea minutelor şedinţelor de politică monetară şi a veniturilor realizate de membrii CA al BNR.

„Vă prezint salariul net şi indemnizaţia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizaţia lunară pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)”, a explicat guvernatorul.

Isărescu a precizat că BNR a luat această hotărâre în contextul în care toate băncile centrale europene fac demersuri în sensul creşterii transparenţei procesului decizional.

Totodată, guvernatorul BNR a menţionat că nu a depus cerere de pensie la Casa Teritorială şi nu încasează şi pensie, pa lângă salariu.

„Conform Codului Muncii, începând cu 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 ani şi 10 luni am îndeplinit condiţiile cumulative de muncă şi stagiu de pensionare, dar contractul meu de muncă cu Banca Naţională a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensia şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos să nu încasez şi pensia atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plata după depunerea acestui dosar şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului„, a subliniat Isărescu. ( Text si foto: Agerpres)