Femeia de afaceri Ruth Handler (născută Ruth Mosko), care a revoluţionat industria jucăriilor, prin crearea, în 1959, a păpuşii Barbie, s-a născut la 4 noiembrie 1916 la Denver, Colorado, SUA.
Barbie a devenit pe parcursul a circa 50 de ani un punct de referinţă în lumea păpuşilor, fiind în acelaşi timp şi ţinta unor controverse şi a unor procese în justiţie.
Ruth Handler a fost cel mai tânăr copil al unei familii de imigranţi iudeo-polonezi. A absolvit Art Center School of Design. S-a căsătorit cu Elliot Handler în 1938. Primul job al lui Ruth Handler a fost unul de secretară la studiourile Paramount, iar prima companie a cuplului Handler a fost Elzac, care se ocupa cu producerea de ambalaje de cadouri şi accesorii pentru costume. Deşi compania era una profitabilă, soţii Handler nu erau mulţumiţi şi s-au îndreptat şi spre alte domenii.
Astfel, Elliot Handler şi asociatul său, Harold Matson, au creat o mică fabrică de rame (1942), căreia i-au pus numele Mattel, combinând prima parte a numelor lor (Matt şi Elliot). Mai târziu, aceştia au început să folosească deşeuri din fabrică, pentru a face mobilă pentru case de păpuşi. Întrucât aceste mobile erau mai rentabile decât ramele, fabrica s-a specializat în fabricarea de jucării, primul mare succes fiind înregistrat la vânzarea unei chitare de jucărie (1947).
Ruth Handler a creat păpuşa Barbie având la bază observarea comportamentului fetiţei ei în vârstă de zece ani. Handler a constatat că fiica sa preferă să se joace mai degrabă cu păpuşile sale de hârtie, în vogă în epocă, decât cu păpuşile de fetiţă, atribuindu-le celor dintâi roluri de adulţi.
Astfel, Ruth s-a gândit să creeze o păpuşă cu corp de adult, în timp ce soţul ei se gândea că o astfel de păpuşă nu s-ar vinde. În timpul unei călătorii a cuplului în Europa, Ruth descoperă păpuşa germană Bild Lilli (care era, de fapt, o jucărie pentru adulţi, creată după personajul BD Lilli), într-un magazin elveţian. Ruth Handler aduce păpuşa acasă, îi redefineşte designul şi îi pune numele Barbie, de la fiica sa Barbara, scrie site-ul www.barbiemedia.com.
Barbie a fost expusă pentru prima dată la Târgul de jucării din New York, din 9 martie 1959. Păpuşa a devenit rapid un mare succes, aducându-le soţilor Handler, precum şi societăţii lor, notorietate şi faimă. Încurajaţi de succes (351.000 de exemplare au fost vândute numai în primul an), aceştia au mai creat şi un mic prieten pentru Barbie, numit Ken, după numele fiului lor Kenneth. Treptat, alte personaje, „prieteni şi membri ai familiei” au întregit gama, astfel încât o întreagă lume Barbie lua formă.
Mai târziu, Ruth Handler avea să afirme că atunci când a cumpărat păpuşa Bild Lilli a ignorant faptul că era o jucărie pentru adulţi.
„Filosofia mea cu privire la Barbie a fost ca, prin intermediul păpuşii, fetiţa să poată fi tot ceea ce şi-ar dori să fie. Barbie a însemnat întotdeauna, faptul că femeile pot să aleagă”, mai spunea Ruth Handler, într-un interviu pentru „TheTimes”, citată de site-ul www.encyclopedia.com.
Într-o serie de cărţi publicate, în anii 1960, de Random House, numele complet al păpuşii era Barbara Millicent Roberts, iar părinţii ei se numeau George şi Margaret Roberts. Familia locuia în orăşelul fictiv Willows, Wisconsin. În cărţile Random House, Barbie a urmat Liceul Willows, în timp ce în volumele Golden Books (1999), se spunea că a urmat Liceul fictiv Manhattan International din New York City. Totodată, au fost creaţi fraţii şi verii lui Barbie: Skipper, Todd şi Stacie (care sunt fraţi gemeni), Kelly, Krissy şi Francie, potrivit site-ului historyofthings.com.
Popularitatea păpuşii Barbie avea să atingă în anii 2000 cote încă şi mai mari, peste un miliard de păpuşi fiind vândute în 150 de ţări, scrie www.encyclopedia.com.
Barbie a devenit astfel un punct de referinţă în lumea păpuşilor pe parcursul a 50 de ani, fiind în acelaşi timp şi ţinta unor controverse şi a unor procese în justiţie. Ca urmare a criticilor potrivit cărora dimensiunile Barbie erau nerealiste (cu sânii prea mari şi talia prea mică) şi ar conduce la complexe şi la diminuarea stimei de sine în rândul fetiţelor, la finalul anilor ’90, compania Mattel a ajustat dimensiunile păpuşii. Acestea au rămas însă, în continuare, departe de dimensiunile reale ale unei femei.
Un eveniment din viaţa personală a lui Ruth Handler — un cancer la sân, survenit în 1970 — care a condus la dificultatea găsirii unei proteze potrivite pentru reconstrucţie, a inspirat-o pe femeia de afaceri să creeze o fabrică de proteze mamare. Compania Ruthon Corp a creat astfel un model nou de proteze, „Presque moi”, mult mai realiste decât cele existente în epocă.
În 1997, Ruth Handler a fost inclusă în lista Junior Achievement U.S. Business Hall of Fame.
A murit la 27 aprilie 2002, ca urmare a unui cancer la colon. (Text: Agerpres, Foto: economist.com, montreall.com, Video: youtube.com)