10 Mai la Castelul Peleş

Castelul-Peles-10-mai-06

Mii de persoane de toate vârstele au participat, marţi, 10 mai, la ceremoniile organizate la Castelul Peleş din Sinaia cu ocazia sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani, un adevărat „regal vestimentar” desfăşurându-se în timpul manifestărilor, iar unii dintre participanţi sărbătorind cu ochii în lacrimi şi cu gândul la vremuri demult apuse.

Şirul evenimentelor a fost deschis de momentul solemn al arborării la Castelul Peleş, pentru prima dată după 1947, a Stindardului Regal, în prezenţa Custodelui Coroanei, principesa Margareta, şi a altor membri ai Casei Regale. Ulterior, principesa Margareta a acordat premiile câştigătorilor ediţiei a cincea a Maratonului Regal, programul fiind continuat cu tradiţionala Garden Party.

Terasa Castelului Peleş, dar şi peluza au fost arhipline, aproximativ 5.000 de persoane din toată ţara participând la evenimentul care a inclus un recital de o oră al Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, dar şi un concert de gală susţinut de orchestra lărgită a Cameratei Regale.

Toalete dintre cele mai variate ale doamnelor şi domnişoarelor au constituit un adevărat „regal vestimentar” pe domeniul de la Sinaia al Casei Regale. Ținute clasice sau compuse din combinaţii adaptate stilului personal, rochii sau fuste de toate dimensiunile şi culorile şi, desigur, pantofi asortaţi, unii pictaţi manual, au făcut spectacol pentru privitori.

Castelul-Peles-10-mai-01

Centrul atenţiei a fost însă reprezentat de pălăriile care au întregit ţinutele. Doamnele mai conservatoare au apelat la pălării clasice cu boruri mai mult sau mai puţin largi, în timp ce altele au optat pentru pălării mai nonconformiste sau pentru pene. Şi domnii s-au pregătit pentru eveniment, ei îmbrăcând, după posibilităţi sau preferinţe, costum sau smoching.

Castelul-Peles-10-mai-04

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale zilei a avut loc între cele două segmente muzicale, membrii familiei regale ieşind în balconul castelului pentru a saluta participanţii la sărbătoare.

Mânat de emoţie sau simplă curiozitate, fiecare invitat s-a străduit, din timp, să ocupe un loc cât mai bine plasat pentru a vedea şi fotografia familia regală în momentul apariţiei, cu toate că în zonă au fost amplasate şi ecrane de mari dimensiuni pe care au rulat în timp real imaginile de la faţa locului.

Castelul-Peles-10-mai-02

Timp de zeci de minute înainte, terasa a fost în forfotă, iar ochii a mii de persoane aruncau, când şi când, priviri spre balconul special decorat, cu teamă, parcă, de a nu rata clipa aşteptată.

O bunică a cărei pălărie era frumos înconjurată de o panglică tricoloră s-a străduit mult să îşi poziţioneze nepotul de vreo 7-8 anişori, care avea în mână un steag regal, într-un loc cu o vizibilitate cât mai mare, efortul său trădând dorinţa de a-i insufla acestuia dragostea şi respectul pentru monarhie.

Castelul-Peles-10-mai-03

Familia regală a ieşit pe balcon şi a salutat mulţimea care a răspuns prin aplauze, prin fluturarea tricolorului şi a steagului cu însemnele regale, dar şi prin scandarea „Trăiască regele”.

Intonarea imnului regal i-a surprins pe unii cu ochii inundaţi de lacrimi şi, probabil, cu gândul la vremuri de demult. Atmosfera s-a însufleţit când trei avioane ale Iacărilor Acrobaţi au început survolul parcului regal pictând cerul în culorile steagului naţional, totul pe fondul încercărilor invitaţilor de a imortaliza momentul în fotografii cât mai inspirate.

Castelul-Peles-10-mai-05

Înainte de retragerea familiei regale din balconul Castelului Peleş, unii dintre participanţi au scandat: „Trăiască regele” şi „Monarhia salvează România”.

Ulterior, orchestra lărgită a Cameratei Regale a susţinut un concert de gală, manifestările încheindu-se cu eliberarea de pe una dintre terasele laterale ale castelului a 400 de porumbei. (Text si foto: Agerpres)