10 destinaţii din Spania preferate de internauţi

Sagrada_Familia

Barcelona, La Oliva şi Madrid sunt destinaţiile spaniole pe care turiştii din întreaga lume le apreciază cel mai mult, potrivit site-ului de călătorii TripAdvisor, care a dat publicităţii premiile sale Travellers’ Choice bazate pe recomandările şi comentariile turiştilor, semnalează cotidianul spaniol ABC.

La această ediţie, oraşul Barcelona a fost premiat ca fiind a 11-a destinaţie din lume, a şasea din Europa şi prima din Spania. Municipiul La Oliva, din nordul insulei Fuerteventura, este a doua destinaţie din Spania şi a 14-a din Europa, iar Madrid ocupă locul al treilea din Spania şi al 17-lea din Europa.

Lista referitoare la Spania continuă cu destinaţiile din insulele Canare, Adeje (din Santa Cruz de Tenerife) şi Maspalomas (din Gran Canaria); două din Comunitatea autonomă Andalucía, Sevilla şi Granada; municipiul Calviá, de pe insula Mallorca, cea mai mare dintre Insulele Baleare; municipiul Benidorm, din provincia Alicante (Comunidad Valenciana); municipiul Llanes, din Comunitatea autonomă Principatul Asturia.

Barcelona

Sagrada Familia, cea mai importantă creaţie a arhitectului Antoni Gaudí (1852-1926), Parcul Güell şi Casa Milá, numită popular La Pedrera (Cariera de piatră), realizate tot de acesta, se numără printre cele şapte „Opere de Antoni Gaudí” înscrise de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial între 1984 şi 2005.

Cele şapte construcţii dovedesc excepţionala contribuţie a creaţiei lui Gaudí la evoluţia arhitecturii şi tehnicii contrucţiilor la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, potrivit site-ului whc.unesco.org. Sunt expresia unui stil eclectic şi deosebit de personal căruia autorul i-a dat frâu liber nu numai în arhitectură, ci şi în arta grădinilor, sculptură şi alte arte.

Tot la Barcelona se află ansamblul în stil gotic Mănăstirea Pedralbes (El Real monasterio de Santa María de Pedralbes), una dintre bijuteriile care atrag în fiecare an mii de turişti. Nu degeaba oraşul a fost plasat pe locul 11 pe plan mondial, locul 6 din Europa şi primul din Spania (+2 locuri în clasamentul mondial şi +1 în cel european în raport cu 2015).

Fuerteventura

La Oliva, Fuerteventura

Situat în nordul insulei Fuerteventura (Insulele Canare), La Oliva ocupă poziţia a 14-a în Europa şi a 2-a din Spania. Întinse plaje cu nisip fin şi ecosisteme de mare valoare sunt câteva dintre principalele atracţii ale acestei enclave turistice. În acest municipiu se află două parcuri naturale, Parcul Natural Corralejo, cu dunele sale, şi Parcul Natural Islote de Lobos.

Madrid

Madrid

Capitala spaniolă ocupă locul 17 între destinaţiile europene preferate şi al treilea din Spania. De la Palatul Regal la Plaza Mayor, trecând prin Puerta del Sol, unde se află „kilometrul zero”, Gran Vía, una dintre principalele artere madrilene, sau Puerta de Alcalá, turiştii se pot bucura de clasic şi modern, de o cazare bună şi o gastronomie la înălţimea marilor capitale europene.

Adeje

Adeje şi Maspalomas, Insulele Canare

Două destinaţii din Insulele Canare ocupă locuri importante la nivel naţional. Adeje, de pe insula Tenerife, se situează pe poziţia a patra, iar Maspalomas, din Gran Canaria, ocupă locul al şaselea.

Adeje oferă peisaje naturale pline de contraste şi o rafinată gastronomie. La rândul său, Maspalomas se remarcă prin celebra sa plajă şi dunele sale care atrag anual mii de turişti din diverse ţări.

Granada-01

Sevilla şi Granada

La această ediţie, Comunitatea autonomă Andalucía are două oraşe în top 10. Sevilla, cu impresionante construcţii precum Catedrala (Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla), inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, construită pe locul unei moschei, turnul La Giralda, fost minaret, turnul La Torre del Oro sau Plaza de Espana, i-a convins pe turişti să o considere al cincilea oraş din Spania. Oraşul apare şi în opere celebre precum „Carmen” de Georges Bizet şi „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini.

Granada, pe locul al zecelea, are monumente şi locuri emblematice precum La Alhambra şi El Generalife, înscrise de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, cartierul Sacromonte sau Catedrala. Oraşul păstrează între zidurile sale o mare parte din istoria Spaniei. Cântecul „Granada” al mexicanului Agustín Lara, interpretat de Plácido Domingo încă din copilărie, i-a adus tenorului spaniol, printre apropiaţi, numele „El Granado”.

Calviá, Insulele BaleareCei peste 50 de kilometri de litoral — cu ţărmuri abrupte, golfuri, plaje — din Calviá i-au convins pe utilizatorii TripAdvisor să-l poziţioneze pe locul al şaptelea.

Acest municipiu din nord-vestul insulei Mallorca, aflat la poalele lanţului muntos Tramuntana şi pe malul Mării Mediterane, oferă numeroase oportunităţi de petrecere a timpului în aer liber şi o rafinată gastronomie. În 2011, Peisajul Cultural al zonei Serra de Tramuntana a fost declarat de UNESCO Patrimoniu al Umanităţii.

Benidorm

Benidorm şi Llanes

Municipiul Benidorm, din provincia Alicante (Comunidad Valenciana), primeşte an de an tot mai mulţi vizitatori. Plajele sale şi o bogată ofertă hotelieră şi de servicii i-au atras poziţia a opta pe lista preferinţelor.

La rândul său, municipiul Llanes (Comunidad Autónoma del Principado de Asturias) ocupă poziţia a noua. Frumuseţea localităţii, ansamblul său istorico-artistic şi mediul său natural i-au cucerit pe turişti. (Text: Agerpres, Foto: travelandleisure.com, travelfuerteventura.net, uniplaces.com, expedia.com, telegraph.co.uk, spainguides.com, Video: youtube.com)