1.200 de copii şi tineri au participat la un tradiţional festival de dansuri populare

festival-Miercurea-Ciuc-02

Peste 1.200 de copii şi tineri de etnie maghiară au participat, joi, 12 mai 2016, la Miercurea Ciuc, la tradiţionalul festival de dansuri populare intitulat ‘Csürdöngölő’, care are rolul de a promova tradiţiile locale.

În faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare secuieşti, veniţi din toate colţurile judeţului, au prezentat dansuri tradiţionale, sub atenta supraveghere a instructorilor.

Unii dintre ei, de doar câţiva ani, au evoluat pentru prima dată în faţa unui public atât de numeros şi chiar dacă au avut emoţii mari au reuşit să se descurce bine şi au fost răsplătiţi cu aplauze. Cei mai mari au dovedit că sunt deja obişnuiţi cu astfel de evenimente şi au oferit celor prezenţi un spectacol deosebit. Chiar dacă, la un moment dat, instalaţia de sonorizare s-a defectat, până la rezolvarea problemei copii au continuat să danseze şi să cânte.

Festivalul de la Miercurea Ciuc a ajuns la a XXIX-a ediţie şi este organizat de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Fundaţia Andras şi Consiliul Judeţean Harghita, cu scopul de a păstra şi promova portul popular şi tradiţiile locale.

Directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Andras Mihaly, a declarat că cei mici sunt aduşi să înveţe dansuri populare încă de când încep să meargă, de pregătirea lor ocupându-se dansatorii ansamblului, foşti angajaţi ai instituţiei sau alţi iubitori ai dansului popular din judeţ.

Andras Mihaly a ţinut să sublinieze că evenimentul are rolul şi de a-i învăţa pe copii să se bucure de compania prietenilor şi să aibă mereu zâmbetul pe buze.

festival-Miercurea-Ciuc-01

‘Se ştie că dacă cineva e adult şi îl rugăm să danseze sau îl chemăm la grupa de dansuri populare, nu vine pentru că îi e ruşine, dar dacă începem din copilărie atunci devine un lucru normal. Și este foarte normal ca oamenii să se prindă de mână, să cânte împreună, să danseze împreună, să zâmbească împreună, să se simtă bine, să îşi facă prieteni. Este important pentru ca cei din generaţia care vine după noi să fie mai veseli, să se simtă mai bine în locurile unde trăiesc, să aibă prieteni, acestea sunt lucruri esenţiale în viaţă’, a declarat Andras Mihaly.

Directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita a explicat că numele festivalului ‘Csürdöngölő’ face referire la un obicei vechi din zonă, când sătenii se adunau pentru a bătători pământul dintr-o şură nou construită şi transformau acest lucru într-o sărbătoare, din care nu lipseau muzicanţii.

‘Csürdöngölő era atunci când se adunau oamenii într-o şură nou construită şi chemau muzicanţii şi dansau până când pământul de pe jos era bătătorit, pentru că nu existau utilaje de tasat. Și totul era frumos şi se întâmpla cu voie bună şi cu zâmbetul pe buze’, a mai spus Andras Mihaly.

Prezent la deschiderea evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce derulează un program prin care este finanţată achiziţionarea de costume populare, atât în zonele locuite de maghiari, cât şi în cele în care românii sunt majoritari, iar acesta şi-a atins scopul întrucât acum ‘copii noştri dansează în port popular’.

Evenimentul folcloric de la Miercurea Ciuc durează aproximativ şase ore, timp în care se prezintă în faţa publicului toţi cei peste 1.200 de participanţi. (Text si foto: Agerpres)