Zodia Capricorn (22 decembrie – 20 ianuarie)

capricorn

Zodia Capricorn, din zodiacul clasic european, reprezintă a 10-a zodie pe cercul zodiacal (care cuprinde 12 zodii) cu începere din 22 decembrie şi încheindu-se pe 20 ianuarie.

Zodia Capricorn este o zodie feminină de pământ, predominant practică, materială, guvernată de planeta Saturn.

În mitologia romană, Saturn reprezenta puterea supremă, tatăl tuturor zeilor. Simboliza disciplina, responsabilitatea, eficienţa. Ca semn de pământ, nativul din Capricorn este profund legat de acesta şi nu întâmplător se spune despre el că este cu picioarele pe pământ, la propriu şi la figurat. În cadrul zodiacului, semnul Capricornului este opus Racului, care îşi canalizează toată atenţia asupra familiei, în timp ce Capricornul este preocupat mai mult de statutul social.

Piatra mistică – onixul
Ziua norocoasă – sâmbăta
Numerele norocoase – 1 şi 3
Culori norocoase – gri închis

Nativul din Capricorn dispune de aşa-numitul „sânge rece”, având capacitatea de a-şi păstra cumpătul atunci când toţi cei din jur şi-l pierd. Aparent rezervat şi rece, cel născut în Capricorn este pasionat de tot ceea ce îl înconjoară. Pe el îl interesează totul: să cucerească inimi, să facă o carieră strălucită, să aibă un partener de încredere, să educe copiii în spiritul rigorii şi al logicii implacabile. Acest nativ trăieşte în permanenţă la limita puterilor sale şi niciodată nu cere ajutor.

Omul Capricorn este animat de un puternic simţ al moralităţii şi rigurozităţii, acestea fiind două dintre calităţile, pe care îşi bazează preceptele despre lume şi viaţă. Respectă ierarhiile sociale şi cere şi celorlalţi respectarea cu sfinţenie a acestora. Ştie cu exactitate locul, pe care trebuie să îl ocupe în societate.

Faptul că un alt subiect, mai puţin dotat decât el, ocupă locul pe care el consideră că îl merită de drept îl mâhneşte profund. Ştie să acorde respectul cuvenit, dar relaţiile sale au un anume subiectivism, ele fiind fie de supunere necondiţionată, fie de inflexibilitate. Standardele sale de viaţă sunt contradictorii: predominante în ceea ce priveşte viaţa materială şi insignifiante în domeniul sentimental.

Bărbatul Capricorn este de fel retras, parcă înconjurat de un zid pe care şi l-a construit singur. Este timid, dar puternic şi dur, de o tenacitate deosebită. Destul de rezervat în manifestările sale sentimentale, nu e nici pe departe un romantic, dar are un fond sufletesc sensibil şi este însetat de linişte, respect şi armonie. Este un bărbat tradiţionalist, fidel, de… cursă lungă. Copiii săi primesc cea mai bună educaţie, în spiritul principiilor de viaţă la care năzuieşte neîncetat, şi au asigurat tot ce le trebuie pentru un trai decent. În variante negative, bărbatul Capricorn devine cu timpul irascibil, încăpăţânat şi intolerabil. Deseori se risipeşte într-o serie de acţiuni inutile şi este greu de comunicat cu el.

Femeia Capricorn este sobră, rezervată. Pe primul loc, în preocupările sale, sunt profesia şi poziţia socială. Problemele sentimentale sunt subordonate celor dintâi, femeia Capricorn neluând în seamă bărbaţii lipsiţi de ambiţie şi care nu tind spre o situaţie materială foarte bună, eventual către un prestigiu deosebit. Este o fire veşnic neliniştită. Ajutorul ei este întotdeauna binevenit, căci cel mai adesea este calificat şi bine intenţionat. Îşi creşte copiii cu multă dragoste şi grijă, încercând să le inoculeze puţin din tenacitatea care o caracterizează.

Copiii născuţi în zodia Capricorn sunt inteligenţi, au o fire bună şi miloasă, motiv pentru care se solidarizează repede cu cei defavorizaţi într-un sens sau altul, încercând să-i ajute în mod eficient.

Le place natura şi preferă jocurile în aer liber. Într-un grup, au tendinţa de a lua comanda şi chiar de a exercita o anumită autoritate asupra celorlalţi copii. Dacă nu se simt în largul lor, ceea ce se întâmplă adesea, sunt timizi şi retraşi, interiorizându-se puternic. Vor reuşi să se descurce singuri în viaţă de la o vârstă precoce. Ştiu să îşi asume responsabilităţi şi să îşi poarte singuri de grijă. Armele redutabile ale copiilor născuţi în Capricorn sunt excelentul simţ de organizare, stăpânirea de sine şi dorinţa de autodisciplină. Nu în ultimul rând, vor fi purtaţi spre succes de tenacitatea pe care o dovedesc în orice împrejurare.

Compatibilitate cu alte zodii

Excelentă (100%) – Capricorn, Taur, Fecioară
Bună (80%) – Peşti, Scorpion
Delicată, riscantă (60%) – Berbec, Balanţă
Dificilă, dar interesantă (50%) – Rac
Dificilă, cu datorii karmice (20%) – Leu, Gemeni
Nerecomandabil (10%) – Vărsător, Săgetător

Personalităţi de pe mapamond născute în zodia Capricorn: Johannes Kepler, Ioana d’Arc, Louis Pasteur, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Richard Nixon, Mihai Eminescu, Henri Matisse, Anne Bronte, Ava Gardner, Joan Baez, Elvis Presley, Marlene Dietrich, Janis Joplin, Adriano Celentano, Kevin Costner, Michael Schumacher.

Personalităţi din România născute în zodia Capricorn: Horia Deleanu, Matei Alexandru, Mihai Stoian, Rodica Negrea, Doina Melinte, Nicolae Kirculescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Vasile Crăiţă Mândră, Sanda Ladoşi, Nicolae Linca. (Text: Agerpres, Foto: timetv.ro)

ZODIAC AMOROS: cum iubesc persoanele din zodia CAPRICORN