Ziua Vânătorilor de Munte

0
23

vanatori-de-munteBrigada 2 Vânători de Munte, Braşov

La 3 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Vânătorilor de Munte.

Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Scoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte.

Unitatea era organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii. La comanda acestui corp de trupă, care însuma aproximativ 2.000 de combatanţi, a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu.

Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură, fiind totodată şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia.

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, şi, în final, podişul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 2.378 ofiţeri, 1.830 subofiţeri, 70.000 gradaţi soldaţi, adică un total de 74.208 oameni.


După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi mai ales desfiinţări, care au dus la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte (ultima unitate) la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964 (având sediul la Baia Mare, apoi la Braşov). Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi, unităţile lor fiind apoi subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.

În prezent, Brigada 2 Vânători de Munte activează în cadrul forţelor operaţionale, iar Brigada 1 în cadrul forţelor de generare/regenerare.

Vânătorii de munte au participat la activităţi de instruire în comun, în ţară şi în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franţa şi multe alte ţări, precum şi la aplicaţii multinaţionale. Notabilă este participarea cu succes a unor companii şi plutoane din Brigada 2 Vânători de Munte la misiunile în afara graniţelor ţării, în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. (Text: Agerpres, Foto: lapasprinbrasov.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.