1 aprilie, Ziua Păcălelilor, Ziua Păcălitului, Ziua Nebunilor este ziua în care toţi încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să-i facă o şotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, într-un cuvânt toată lumea păcăleşte pe toată lumea.
Se presupune că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în apusul Europei, la jumătatea secolului al XVI-lea. Ipoteza, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are legătură cu schimbarea calendarului gregorian.
În vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sărbătorită la 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în anul 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an pe 1 ianuarie. Un timp, s-a menţinut obiceiul ca la 1 aprilie să se trimită prietenilor apropiaţi şi rudelor, felicitări de Anul Nou. Pe măsura trecerii timpului, felicitările au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.
În Franţa, păcăliţii au fost numiţi ”Poisson d’Avril” (”peşte de aprilie”), datorită faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al „Peştilor” sau legat de obiceiul de a prinde o hârtie în formă de peşte, pe spatele cuiva. Şi în Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate.
În Spania, celor păcăliţi în această zi li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Englezii au început să sărbătorească „April Fools Day” (Ziua nebunilor, a păcălelilor) abia prin secolul al XVIII-lea, după ce au importat-o de la germani, cu un veac mai devreme.
În Scoţia, 1 aprilie este considerată „ziua cucului” („cuckoo” sau „gowk”), această pasăre fiind prima care vesteşte începutul primăverii; japonezii consideră această zi ca „ziua păpuşilor”, sau ziua bucuriei celor mici, cărora le oferă în dar păpuşi. Americanii, care nu pierd nici ei un prilej bun să se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie tot „April Fools Day”, iar cea mai răspândită glumă este legatul şireturilor sau înlocuirea zahărului cu sare.
La români, Ziua păcălelilor s-a împământenit prin secolul al XIX-lea. Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.
Se mai spune că atunci când o fată frumoasă reuşeşte să păcălească un băiat, acela trebuie să o ia de nevastă sau măcar să fie prietenul ei. Să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii.
Copiii născuţi la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar este bine să se ferească de jocurile de noroc, care le pot ruina viaţa. (Text: Agerpres, Foto: stiri.com.ro)