Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet

cenzura-internetLa 12 martie, este marcată Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmăreşte mobilizarea pentru a asigura un internet liber şi accesibil tuturor. Această zi a fost lansată în anul 2008 de organizaţia Reporteri Fără Frontiere, ce are ca obiectiv apărarea drepturilor şi libertăţii presei.

Reporteri Fără Frontiere a fost fondată în 1985 de către patru jurnalişti, Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat şi Emilien Jubineau. Are statut de consultant în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al UNESCO.

Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet este marcată prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen). În 2010, Google a încheiat un parteneriat cu Reporteri Fără Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contribuţie notabilă la apărarea libertăţii de exprimare on-line. În 2010, a fost acordat sitului iranian we-change.org, care luptă pentru drepturile femeilor; în 2011, blogului tunisian Nawaat.org; în 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locală (Siria). În 2013, câştigătorul a fost ales pentru prima dată de către internauţi şi a fost acordat bloggerului vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fără Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fără Frontiere publică un raport privind libertatea de informare în spaţiul virtual şi o listă denumită „Inamicii internetului”, ce cuprinde acele ţări care practică cenzura pe Internet şi hărţuiesc utilizatorii de internet. Prima listă a fost publicată în 2006 şi includea 13 ţări. În 2013, cu prilejul marcării acestei zile, RFF a publicat două liste a „duşmanilor internetului”.

Una cuprinde cinci ţări Siria, China, Iran, Vietnam şi Bahrain, iar cealaltă listă cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite „mercenarii erei digitale” – Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys şi Blue Coat.

Represiunea utilizatorilor de internet, inclusiv a bloggerilor din întreaga lume, este în creştere, precum şi numărul site-urilor închise. De asemenea, mulţi utilizatori ai internetului sunt în spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. În acest sens, potrivit RFF, anul 2011 „va rămâne un an al violenţei fără precedent” împotriva cetăţenilor activi pe internet, dintre care cinci au fost ucişi şi peste 200 au fost arestaţi. (Text: Agerpres, Foto: i.guim.co.uk)