Ziua mondială dedicată povestirii

povestireÎn preajma echinocţiului de primăvară în emisfera de nord şi a echinocţiului de toamnă în emisfera sudică este celebrată Ziua mondială dedicată povestirii. În 2015, este marcată la 20 martie, reprezentând o sărbătoare a artei povestirii orale.

În fiecare an este aleasă o temă, printr-o convenţie între povestitorii din întreaga lume. Tema pentru anul 2015 este cuvântul „dorinţe”, prin care suntem îndemnaţi să povestim despre planurile şi visele noastre, pentru a fi cunoscute de toată lumea.

În fiecare an sunt organizate manifestări culturale pe parcursul a 2-3 zile, în ambele emisfere începând din ziua echinocţiului. În cadrul reuniunilor, participanţii îşi împărtăşesc reciproc experienţele trăite personal, pentru a învăţa unii de la alţii, pentru a fi folosite ca sursă de inspiraţie, dar şi pentru a stabili prietenii şi contacte noi.

La noi în ţară, pentru a celebra Ziua internaţională a povestirii, au loc lansări de carte, întâlniri cu scriitori şi cu actori la care poate participa publicul larg. Această zi îşi are rădăcinile într-o zi naţională din Suedia, aniversată între 1991-1992, numită „Alla berättares Dag” (O zi întreagă pentru povestitori).

A fost aniversată apoi în cercuri restrânse de povestitori. În 1997, povestitori din Perth, Australia de Vest, au organizat întruniri timp de cinci săptămâni, pentru a celebra ziua de 20 martie drept „Ziua internaţională a naratorilor”. În acelaşi timp, această zi a fost sărbătorită în Mexic şi în alte ţări din America de Sud.

În 2002, marcarea acestei zile s-a răspândit în Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Estonia. În 2003, ideea a prins contur în Canada şi în alte ţări, evenimentul devenind cunoscut pe plan internaţional ca Ziua mondială dedicată povestirii. Începând din 2004, Franţa a participat la manifestări cu evenimentul „Jour Mondial du Conte”. În 2005, au fost organizate evenimente în 25 de ţări, iar numărul acestora creşte în fiecare an, potrivit paginii dedicate zilei World Story Telling Day. (Text: Agerpres, Foto: listenandlive.com)