Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

ziua-telecomunicatiilor

La 17 mai, în fiecare an, este aniversată Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale. Scopul acestei zile mondiale este de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social.

Această zi este şi o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de reţea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale.

În 2016, tema zilei este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ITC)”, conform www.itu.int.

În mesajul său, secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, a arătat că tehnologia informaţiei are nu doar rolul de a uşura accesul la educaţie şi de a pune, instantaneu, în contact oameni din diferite zone ale planetei. Un rol deloc de neglijat este acela de a îmbunătăţi, în mod direct şi imediat, economia locală, prin faptul că firmele din domeniul ITC au cunoscut, în ultimii ani, un succes suficient de însemnat încât să poată oferi numeroase locuri de muncă şi să contribuie semnificativ la bugetele publice.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este, de fapt, o contopire a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) în 1865.

A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de reţele de telecomunicaţii, potrivit http://www.mcsi.ro/. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).
 
România este membră a ITU din anul 1866 şi în prezent este membră a Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central — Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia. (Text: Agerpres, Foto: telecommunicationsnow.com)