Ziua mondială a inimii

ziua-inimii

Începând cu anul 2000, la 29 septembrie este marcată Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.

A 18-a ediţie a manifestării ”Crosul Inimii”, organizată de Centrul Regional Bucureşti al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii 2011, în Parcul Tineretului

Organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

În locurile publice sunt amplasate corturi în care populaţia îşi poate măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.

În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai – Ziua naţională a inimii.


Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, publicată pe site-ul heartcharter.org. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Potrivit unei informări a Societăţii Române de Cardiologie din februarie 2016, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populaţiei din România, anual, 60% dintre decese având drept cauză aceste boli. Prin comparaţie, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în ţările aparţinând Comunităţii Europene este de 48%.

Drept urmare, România este, alături de Bulgaria, ţara cu cea mai redusă speranţă de viaţă din Comunitatea Europeană. Având în vedere aceste statistici, Societatea Română de Cardiologie şi-a stabilit, pentru intervalul 2015-2017, o strategie de tip ”Cardiologie aplicată”, al cărei scop este reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare în România cu 20%, în intervalul dintre anii 2020-2025.

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie continuă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, celebrând în fiecare an, la 29 septembrie, Ziua mondială a inimii, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular. (Text: Agerpres, Foto: timesofoman.com)