Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

librarie

La 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO, în 1995, prin Rezoluţia 3.18, considerând evenimentul o oportunitate pentru recunoaşterea puterii cărţi în schimbarea în bine a vieţii şi, totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărţi.

Alfabetizarea este uşa spre cunoştinţele esenţiale pentru individ în sine. Cărţile, în toate formele lor, joacă un rol decisiv în formarea omului. Ca simboluri globale ale progresului social, cărţile pentru studiu şi lectură au devenit ţinte pentru cei care denigrează cultura şi educaţia, care resping dialogul şi toleranţa. În ultima perioadă au avut loc atacuri asupra copiilor în şcoli şi arderea publică a cărţilor.

În acest context, se impune intensificarea eforturilor de promovare a cărţii, împreună cu toate formele de citire şi scriere, în scopul de a lupta împotriva analfabetismului şi a sărăciei, pentru a construi societăţi durabile, pentru a consolida bazele păcii în lume, menţionează secretarul general al UNESCO, Irina Bokova, în mesajul său din acest an.

UNESCO a desemnat oraşul Incheon, din Republica Coreea, „Capitala Mondială a Cărţii 2015”. Acest concept a fost iniţiat în 2001, oraşul capitală ales fiind Madrid. În urma succesului obţinut, Conferinţa Generală a adoptat, la 2 noiembrie 2001, Rezoluţia 29, prin care în fiecare an este ales un oraş „Capitală Mondială a Cărţii”. Oraşul Incheon a fost ales ca recunoaştere a programului său de a promova lectura în rândul persoanelor şi categoriilor defavorizate ale populaţiei, potrivit site-ului en.unesco.org.

În această zi, în aproape toate ţările lumii au loc activităţi dedicate cărţii, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor şi, implicit, cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi alte manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura. Pentru celebrarea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor se urmăreşte implicarea a milioane de oameni din peste 100 de ţări, a sute de organizaţii de voluntari, şcoli, instituţii publice, grupuri profesionale şi întreprinderi private.

În decursul anilor, această zi a câştigat un număr considerabil de participanţi de pe toate continentele şi din toate mediile culturale. În ultimii ani, evenimentele desfăşurate au demonstrat că această zi poate fi un simbol puternic pentru lansarea de operaţiuni majore de susţinere a importanţei cărţilor, în special în America Latină şi Africa.

23 aprilie reprezintă şi o dată simbolică pentru literatura universală. La această dată, în 1616, au murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, scriitorul britanic William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega – scriitor peruan de origine spaniolă. Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare.

În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaţilor să le fie oferită, în schimbul unei flori, o carte. Obiceiul se păstrează şi astăzi în Catalonia, unde aproximativ o jumătate din vânzările anuale de cărţi se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor. În mai multe oraşe din ţară sunt organizate evenimente pentru a celebra această zi.

 În Bucureşti, printre alte manifestări se regăsesc a patra ediţie a ”Programului de carte” organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Librăria Open Art, şi Ziua Cervantes, organizată la Institutul Cervantes din Bucureşti, anul 2015 având o semnificaţie specială, aceea a împlinirii a 400 de ani de la publicarea celei de-a doua părţi a binecunoscutului roman „Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes, potrivit unui comunicat al Institutul Cervantes din Bucureşti. (Text: Agerrpes, Foto: burdekin.qld.gov.au)

Citiţi şi:

„Noaptea Cărţilor Deschise”: 10.000 volume oferite participanţilor