Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret

ASSITEJ

Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret se sărbătoreşte anual la 20 martie, în peste 80 de ţări, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Teatru pentru Copii şi Tineret (International Association of Theatre for Children and Young People – ASSITEJ), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965.

Organizaţia promovează schimbul internaţional de cunoştinţe şi tehnici în teatru. În acest an, Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret celebrează 50 de ani de la fondarea ASSITEJ. Mesajul campaniei Asociaţiei Internaţionale de Teatru pentru Copii şi Tineret pentru ediţia din acest an este „Du un copil la teatru !”.

România, fiind una dintre ţările fondatoare ale ASSITEJ, organizează în fiecare an diverse evenimente. Este deja o tradiţie ca în această zi pe scena Teatrului „Ion Creangă” să se desfăşoare cel puţin un spectacol. În acest an are loc premiera „Insula misterioasă” – un spectacol care aduce pe scenă aventurile şi misterele romanelor lui Jules Verne, după un maraton de alte 10 spectacole ce au loc în perioada 17-21 martie, pentru a celebra această zi.

Alte teatre din ţară marchează Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret prin diverse spectacole, expoziţii şi întâlniri cu maeştri ai teatrelor. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2001, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Teatru pentru Copii şi Tineret, evenimentul urmărind educarea celor mici prin teatru, prin diversele personaje interpretate.

Un obiectiv al ASSITEJ este acela de a atrage atenţia publicului asupra artei pentru copii şi tineret prin evenimente speciale, repetiţii în aer liber, lecturi, expoziţii, articole în ziare şi reviste.

Un alt obiectiv al zilei îl reprezintă stimularea schimbului de experienţă în acest domeniu între diverse naţiuni şi regiuni ale lumii, pentru a încuraja şi revitaliza dezvoltarea teatrului. Cei care beneficiază cel mai mult în urma acestui schimb de experienţe culturale sunt copiii şi tinerii, prin expunerea unei diversităţi culturală globală, se menţionează pe site-ul asociaţiei.

Teatrul este o tradiţie vie, peste tot în lume. Artele spectacolului de teatru sunt, de mii de ani, parte a vieţii culturale, iar de câteva secole încoace se adresează şi publicului format din copii şi tineri. Intrarea în contact cu arta dramatică, începând din copilărie, este importantă pentru formarea personalităţii viitorului adult.

 Prin vizionarea unui spectacol de teatru, este cultivată abilitatea de a asculta şi de a înţelege. De aceea, devine necesară acordarea unei atenţii deosebite teatrului pentru copii şi tineret, asigurând condiţiile ca fiecare copil, din fiecare grădiniţă, şi fiecare elev, din fiecare clasă, să poată merge la teatru. (Text: Agerpres, Foto: assitej-international.org)