Ziua fără carne

Ziua-fara-carneZiua internaţională fără carne sau Ziua fără carne este aniversată în 2015 pe 20 martie, pentru a sublinia beneficiile unei astfel de alimentaţii pentru sănătatea omului, pentru animale şi pentru mediu.

Este o zi pe care mulţi consumatori, iubitori ai naturii, ecologişti şi activişti pentru drepturile animalelor din întreaga lume promovează o nutriţie fără carne, iar acţiunile desfăşurate urmăresc să-i ajute şi să-i îndrume pe cei dispuşi să treacă la o dietă bazată de fructe, legume, cereale şi leguminoase. Ziua fără carne este o campanie internaţională şi pentru promovarea non-violenţei faţă de animale.

Lansată în 1985 de Farm Animal Rights Movement – FARM (Mişcarea pentru drepturile animalelor de fermă), din respect pentru animale, pentru conservarea planetei şi îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei a fost celebrată la început doar pe continentul american, fiind susţinută şi de nume celebre precum Dirk Benedict, James Cromwell, Doris Day, Jennie Garth, Chrissie Hynde, Joaquin Phoenix, Ally Sheedy etc.

A câştigat repede teren şi pe alte continente, devenind cea mai mare campanie de educare şi informare a populaţiei asupra produselor alimentare, marcată în prezent în peste 50 de ţări.

În Europa, este puternic susţinută de Franţa, prin numeroase campanii care militează pentru o dietă fără produse de origine animală. Populaţia poate afla în această zi mai multe despre stilul de viaţă fără carne şi motivele pentru care ar putea fi făcută această alegere prin acţiunile organizate prin broşurile şi pliantele distribuite cu acest prilej.

Încurajarea vegetarianismului, prin acţiunile organizate, ajută oamenii să descopere, cu uşurinţă, un alt stil de viaţă, ce poate avea efecte benefice la nivel planetar. Marcarea acestei zile are un caracter laic, fiind motivată printre altele şi de compasiunea pentru animale.

Conferinţele, acţiunile de stradă, mesele publice, cursurile de gătit, degustarea de produse alimentare vegetariene, distribuirea de pliante, organizate pentru a descoperi această metodă de hrănire, fac parte din campaniile pentru a salva multe animale de la sacrificare. (Text: Agerpres, Foto: makananuntukdietsehat.com)