Ziua europeană a parcurilor naţionale

Parcul-national_retezatParcul Naţional Retezat

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naţionale, cu scopul de a conştientiza comunităţile, factorii de decizie şi publicul larg privind valoarea şi beneficiile ariilor protejate din Europa.

Celebrarea acestei zilei îşi propune să aducă oamenii mai aproape de natură şi să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanţa păstrării frumuseţii naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale şi naţionale) şi importanţa conservării şi gestionării durabile a acestor locuri.

Tema ediţiei din 2016, care este „Gustul naturii” („A Taste of Nature”), se referă la faptul că în Anul internaţional al leguminoaselor, desfăşurat sub egida ONU, oamenii trebuie să cedeze în faţa gustului produselor naturale locale şi de sezon şi să aducă laolaltă natura şi gastronomia.

Potrivit site-ului www.europarc.org, în acest an sunt în desfăşurare peste 90 de evenimente în 22 de ţări europene, unde pot fi descoperite unele dintre cele mai bune gusturi din natură. Printre activităţile ce celebrează această zi se află, de asemenea, ateliere gastronomice, tururi ghidate, expoziţii, concursuri etc.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909).

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte 365 de organizaţii din 36 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale. România este membru al EUROPARC prin Academia de Știinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul ţării.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate. Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor.

În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.

Tema ediţiei din 2015 a fost „Natura este preocuparea noastră” şi s-a referit la importanţa ariilor naturale protejate în contextul actual. Peste 100 de evenimente, printre care excursii, ateliere, pieţe locale, au avut loc în 19 ţări, conform www.europarc.org.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor — Romsilva şi a altor instituţii. (Text: Agerpres, Foto: turistcenter.ro)