Zidurile cu gumă de mestecat: atracţiile lipicioase ale Americii

Zid-guma-de-mestecat-01

Gunoiul provenit din guma de mestecat este o problemă majoră în ţările occidentale. Potrivit unui studiu realizat în 2005, americanii mestecă, în medie, 160-180 de bucăţi sau aproximativ 800 de grame de gumă, de persoană, pe an.
Deşeurile care rezultă însumează probabil mai mult de 250.000 de tone anual. O mare parte din deşeuri ajung pe străzi, pe pereţi şi pe trotuare, turtite de pietoni, pentru curăţarea cărora se cheltuie milioane de dolari pe an.

Orice bucată scăpată sfârşeşte, probabil, pe pantofii cuiva. Dar în ciuda tuturor necazurilor pe care le provoacă, guma de mestecat poate inspira artă, datorită maleabilităţii sale, aderenţei şi paletei largi de culori. Dovada o reprezintă zidurile acoperite cu gumă de mestecat, care constituie una dintre cele mai grosiere atracţii din SUA.

Aleea Gumei de Mestecat din San Luis Obispo, California

Situată în centrul oraşului San Luis Obispo din California, această alee are 4,6 metri înăţime şi 21,4 metri lungime şi este căptuşită cu gumă de mestecat lăsată de trecători. Lungimea peretelui acoperit cu gumă de mestecat de fiecare parte a aleii este de 20 de metri.

Zid-guma-de-mestecat-02

Povestea modului în care a început acest bâlci al gumei de mestecat este un pic vagă. Unii istorici cred că tradiţia acestei alei a început după al doilea război mondial,  ca o glumă a absolvenţilor de liceu din San Luis Obispo.

O posibilă rivalitate între elevii de la Liceul San Luis Obispo şi cei de la Universitatea Politehnică de Stat California din acelaşi oraş, cu privire la cine poate lipi mai bine guma de mestecat, s-a înteţit şi a dus la crearea Aleii Gumei de Mestecat. Prin anii 1970, Aleea Gumei de Mestecat era deja o atracţie populară printre localnici. Ca urmare a plângerilor proprietarilor de magazine, în anii ’70, aleea a suferit, nu o dată, ci de două ori, curăţări complete, dar în zadar.

Zid-guma-de-mestecat-03

Zidul nu este o colecţie aleatorie de gumă lipicioasă, unii oameni din San Luis Obispo consideră peretele o formă de artă. Se pot vedea o serie de forme, cuvinte, desene şi modele – feţe şi flori, inscripţii ale frăţiilor şi grupărilor, precum şi obişnuitul „I love SLO”, scrise în culori şi mărimi diferite. La o privire mai atentă, peretele infestat de gumă va arăta o abundenţă de obiecte, cum ar fi monedele întrebuinţate ca ochi pentru feţele de gumă.

Zid-guma-de-mestecat-04

Există ambalaje de gumă plasate strategic pentru a completa desenele şi, ocazional, cineva va atârna un prezervativ de perete, în speranţa că va dezgusta trecătorii, dar, în cea mai mare parte, aleea este adecvată pentru toate vârstele şi încurajează contribuţiile creative din partea tuturor.

Zidul de Gumă din Seattle

Zid-guma-de-mestecat-05

Zidul de Gumă de la Teatrul Pieţei este situat în centrul oraşului Seattle, pe Aleea Post, lângă Piaţa Pike Place. La fel ca Aleea Gumei de Mestecat din San Luis Obispo, Zidul de Gumă de la Teatrul Pieţei este acoperit cu un strat gros de gumă de mestecat.

Zid-guma-de-mestecat-07

Zid-guma-de-mestecat-06

Tradiţia a început în jurul anului 1993, când clienţii care aşteaptau la rând să intre în teatru au lipit guma de perete şi au plasat în aceasta monede. În cele din urmă, monedele au dispărut, dar guma a rămas.

Zid-guma-de-mestecat-09

Zid-guma-de-mestecat-08

Pe măsură ce peretele s-a îngroşat, în gumă au apărut diverse opere de artă miniaturale de sine stătătoare, nume şi simboluri.

Zidul de Gumă din Greenville, Ohio

Zid-guma-de-mestecat-010

Al treilea zid de gumă este situat în Greenville, Ohio. Acesta formează peretele exterior al magazinului Maid Rit, un restaurant drive-in care serveşte, după cum susţin patronii, unele dintre cele mai gustoase sandvişuri din Greenville.

Zid-guma-de-mestecat-12

Zid-guma-de-mestecat-11

Tot exteriorul magazinului este acoperit cu pete de mizerie lipicioasă, până lângă fereastra pentru servire. Acest ecran-ucigaş al poftei de mâncare nu pare, însă, să ţină departe iubitorii de sandvici.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)