Zhouzhuang, oraşul de apă

Zhouzhuang1

Zhouzhuang este unul dintre cele mai renumite „oraşe de apă” din China. Este situat între Lacul Tai şi Shanghai, la aproximativ 55 km sud-est de Suzhou, pe malul sudic al lacului Baixian, prin care curge râul Baixian.

Zhouzhuang2

Zhouzhuang este înconjurat de lacuri şi râuri din toate părţile şi este traversat de o reţea de canale, care comunică cu râurile şi lacurile din jur.

Frumuseţea oraşului Zhouzhuang este specială, pentru că, de-a lungul benzilor apă, se află case cu două etaje, vopsite în alb, cu gresie neagră, care flanchează căile navigabile şi se grupează în jurul unui număr de poduri de piatră.

Zhouzhuang3

Cele mai faimoase atracţii din Zhouzhuang sunt cele 14 poduri construite în timpul dinastiilor Yuan (1271-1368), Ming (1368-1644) şi Qing (1644-1911). Podul Dublu (sau puntea geamănă) este cel mai emblematic şi este considerat simbolul oraşului Zhouzhuang.

Zhouzhuang4

Acesta constă din două poduri poziţionate astfel încât să formeze un unghi drept peste un pârâu, şi a fost construit în timpul domniei lui Wanli (1573-1619). Alt pod demn de menţionat este Podul Fu’an, care deţine distincţia de a fi cel mai vechi pod din Zhouzhuang, fiind construit în 1355.

Zhouzhuang5

Zhouzhuang are aproximativ o mie de gospodării, din care 60% au fost construite în dinastiile Ming şi Qing şi sunt bine conservate. Două clădiri, în special, atrag o mulţime de vizitatori.

Zhouzhuang6

Una dintre ele este Casa Shen. Construită în 1742 şi situată la marginea de sud-est a Podului Fuan, Casa Shen a fost proprietatea privată a descendentul lui Shen Wansan, un milionar de la începutul dinastiei Ming. Conacul cu două etaje are mai mult de 100 de camere şi o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Casa are trei secţiuni.

Zhouzhuang7

Prima secţiune cuprinde portul şi debarcaderul, care slujeşte atât pentru legarea bărcilor, cât şi pentru spălat. A doua secţiune constă din Sala de ceai şi Sala Mare, în care sunt primiţi oaspeţii, sunt organizate nunţi sau înmormântări. Partea din spate serveşte pentru locuit.

Zhouzhuang8

Altă clădire care atrage vizitatorii este Zhang Ting (Casa Zhang), construită în timpul dinastiei Ming. Cu o suprafaţă de peste 1.800 de metri pătraţi, casa are 6 curţi şi mai mult de 70 de camere. Râul Ruojing trece, de fapt, prin Zhang Ting, astfel încât ambarcaţiunile de mici dimensiuni pot intra în casă prin curţile sale.

Zhouzhuang9

Zhouzhuang este un oraş mic şi poate fi uşor străbătut într-o zi cu gondola, ricşa sau pe jos. Nu există nici un fel de trafic auto în întregul oraş Zhouzhang.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)