Zara, Saşa, Linda şi Dona – cele mai îndrăgite „jandarmeriţe”

caini-jandarm

Sunt frumoase, talentate, ascultătoare, dar şi de temut – aşa ar putea fi caracterizate cele mai îndrăgite „jandarmeriţe” bistriţene, Zara, Saşa, Linda şi Dona, cunoscute în acte drept câinii de serviciu ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bistriţa-Năsăud.

Primele trei au făcut cunoştinţă, joi, 11 februarie, cu jurnaliştii bistriţeni, în cadrul unui exerciţiu demonstrativ organizat de către inspectorat, şi s-au dovedit a fi extrem de dornice să îşi arate talentele, în ciuda ninsorii de afară.

Cea mai timidă în faţa aparatelor foto şi a camerelor de filmat a fost Linda, un ciobănesc în vârstă de doi ani şi trei luni, care este singurul câine de căutare al IJJ Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă nu a avut nicio problemă să arate reprezentanţilor presei cum găseşte ea o persoană rătăcită în pădure, folosindu-se doar de miros, la interviul de după a preferat să nu dea declaraţii şi să se ascundă după picioarele conductorului său.

caine-jandarm-01

Cât despre Zara, la cei patru ani şi cinci luni ai ei, poate fi considerată veterana de vârstă şi cea mai experimentată. A fost extrem de curioasă să cunoască pe fiecare jurnalist în parte, a luat poziţia corespunzătoare lângă conductor de fiecare dată când i s-a solicitat un interviu şi abia jocul cu mingea a trădat faptul că nu este doar un câine de serviciu foarte serios, ci şi foarte jucăuş.

Zara are, totuşi, un defect: este foarte geloasă, şi acest lucru îl ştie cel mai bine prietena jandarmului care o instruieşte, care este tratată de fiecare dată ca un intrus când se află în preajmă.

caine-jandarm-02

De la exerciţiul demonstrativ de joi a lipsit Dona, o căţeluşă de doi ani şi patru luni, care a profitat de faptul că instructorul său este în concediu, pentru a rămâne la adăpost.

Cei patru câini de serviciu ai Jandarmeriei bistriţene se antrenează zilnic în jur de cinci ore, pentru a putea interveni corespunzător dacă situaţia o cere. Nu este de mirare că jandarmii care lucrează cu aceşti câini se ataşează foarte mult de patrupede şi le consideră parte din familie, nu doar parte a activităţii de zi cu zi.

caine-jandarm-03

Câinii de serviciu rămân activi, de obicei, până la vârsta de şapte-opt ani, după care sunt înlocuiţi. Relaţia deosebită creată între patrupede şi conductori face ca, în cele mai multe cazuri, câinii de serviciu ai jandarmeriei să îşi petreacă „pensiile” alături de cei care i-au dresat şi care, de altfel, îi cunosc cel mai bine. (Text si foto: Agerpres)