Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut dintre discipolii lui George Enescu

Yehudi Menuhin

Anul 2016 marchează centenarul marelui muzician şi umanist Yehudi Menuhin, care s-a născut la New York, la 22 aprilie 1916, potrivit site-ului oficial Yehudi Menuhin, www.menuhin.org.

Yehudi Menuhin a luat primele lecţii de vioară în 1921, cu Sigmund Anker (cu o durată de doi ani). În acelaşi an a susţinut primul spectacol la un concert al elevilor.

În 1925 a susţinut primul său recital (cu Louis Persinger la pian, al cărui discipol devenise din 1923), la San Francisco.

Concertul său de debut (Simfonia spaniolă, de Édouard Lalo) l-a susţinut în 1926, la Manhattan Opera House, cu Orchestra din San Francisco condusă de Louis Persinger. În acest an a plecat, pentru prima dată, împreună cu familia în Europa.

Despre începutul carierei sale de muzician Menuhin spunea: „Când am început era instinct pur. Am avut îndemânarea, darul, voinţa”.

În anul următor (1927) a susţinut două concerte la Paris cu Orchestra Lamoureux condusă de Paul Paray (Simfonia spaniolă şi Ceaikovski — Concertul pentru vioara). Acum începe să studieze cu violonistul şi compozitorul român George Enescu.

Yehudi Menuhin a studiat la Paris şi în România cu violonistul şi compozitorul George Enescu, care a influenţat profund stilul său de interpretare şi care a rămas un prieten pe tot parcursul vieţii, potrivit www.britannica.com.

Ca adolescent a susţinut multe concerte în diferite locuri, câştigând admiraţia atât pentru competenţa sa tehnică cât şi pentru interpretarea muzicală. Mai târziu, în cariera sa concertistică, criticii au acuzat anumite probleme tehnice în execuţie, însă, chiar şi aşa, Menuhin a fost întotdeauna considerat ca un mare muzician, care a interpretat cu mult sentiment.

În 1935 a făcut un turneu mondial, care a inclus Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Europa. A susţinut 110 de concerte în 72 de oraşe.

În 1936 s-a retras din activitatea concertistică şi a alocat studiului o perioadă de 18 luni. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Menuhin a susţinut în jur de 500 de concerte pentru trupele aliate, iar în 1945, împreună cu Benjamin Britten, compozitor, a plecat în Germania pentru a efectua o serie de concerte.

S-a căsătorit cu Nola Nicholas în 1938. Au divorţat în 1947 şi în acelaşi an, Menuhin s-a recăsătorit, la Londra, cu Diana Gould.

S-a stabilit la Londra, în 1959, iar în 1963 a deschis Menuhin School Yehudi pentru copiii cu talent muzical din Stoke d’Abernon, districtul Surrey. De asemenea, în cursul anilor ’60, Menuhin a lărgit sfera sa muzicală şi a început colaborarea cu cele mai mari orchestre ale lumii în calitate de dirijor.

În plus, a prezidat festivalurile anuale de muzică de la Gstaad, Elveţia (1957); Bath (1959-1968) şi Windsor (1969-1972), Marea Britanie. În 1966 la Bath şi în 1967 la Organizaţia Naţiunilor Unite, Menuhin a susţinut un duet instrumental cu sitaristul şi compozitorul indian Ravi Shankar. De asemenea, a interpretat şi muzică de jazz, realizând înregistrări cu violonistul Stéphane Grappelli.

Yehudi Menuhin a fost şi un scriitor prolific. Scrierile sale includ o colecţie de eseuri, „Theme and Variations” (1972); lucrări de educaţie muzicală, „Violin: Six Lessons” (1972) şi „Violin and Viola” (1976; împreună cu William Primrose şi Denis Stevens); Muzica Man (1979, Curtis W. Davis); „The Music of Man” (1979; împreună cu Curtis W. Davis) şi o autobiografie, „Unfinished Journey” (1977, reeditată în 1997). A fost implicat şi în numeroase cauze care priveau problemele de mediu şi justiţia socială.

A fost preşedinte al Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, ales în 1969 (pentru trei mandate succesive, până în 1975).

În 1999, la 12 martie, Yehudi Menuhin a murit în spitalul Martin Luther din Berlin.

Violonistul şi dirijorul Yehudi Menuhin este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai secolului XX, cel mai cunoscut dintre discipolii lui George Enescu. Menuhin a avut o importantă influenţă în impunerea creaţiei enesciene la nivel internaţional, mărturisind în numeroase ocazii despre cât de importantă a fost influenţa lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost în mai multe rânduri oaspete al Festivalului Internaţional „George Enescu”, începând cu prima ediţie, din 1958, organizată la trei ani după moartea lui George Enescu (1881-1955). (Text: Agerpres, Foto: bbc.co.uk , Video: youtube.com)