„World Press Photo”: 8-29 mai, în Piaţa Universităţii

Camere video presa

„World Press Photo”, cea mai puternică expoziţie mondială de fotojurnalism, vizitată de peste 3,5 milioane de oameni în fiecare an, ajunge la Bucureşti pe 7 mai, prin eforturile Fundaţiei „Eidos „, fiind deschisă publicului între 8 şi 29 mai, în Piaţa Universităţii.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei „Eidos „, 5.692 de fotoreporteri şi fotografi din 131 de ţări au participat la ediţia 2014 a competiţiei WPP, expoziţia aducând publicului român selecţia celor mai valoroase fotografii documentare din cele 97.912 imagini înscrise în concurs. Printre acestea se numără şi marele câştigător al competiţiei – „Fotografia Anului 2014”, semnată de fotograful danez Mads Nissen, care va fi expusă în Bucureşti alături de cele peste 100 de fotografii selectate de către juriul independent al competiţiei.

Totodată, ediţia acestui an aduce şi o nouă categorie, Long Term Projects, ce s-a dovedit foarte populară încă din faza înscrierilor, adunând 14.583 imagini.

„Am adus WPP în România cu misiunea de a inspira interesul românilor pentru fotografie că artă. Anul trecut, peste 48.000 de oameni ne-au vizitat expoziţia şi ambiţia ne-a crescut: anul acesta aşteptăm 100.000 de oameni. Vrem să-i ajutăm pe români să-şi facă din consumul de artă, nu numai fotografie, un obicei. Ne dorim ca publicul WPP să aibă parte de o nouă experienţă anul acesta, selecţia fotografiilor este una cu totul specială care aduce noi subiecte în discuţie. Odată cu ediţia din acest an, ne-am propus să începem transformarea WPP din expoziţie într-o platformă de evenimente culturale. Vă aşteptăm cu proiecţii de filme şi sesiuni ShortsUp !”, spune Cristian Movilă, preşedintele Fundaţiei „Eidos”.

Pentru al patrulea an consecutiv în România, expoziţia călătoreşte în întreaga lume, în peste 100 de locaţii din peste 45 de ţări, fiind vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediţie. Fotografiile câştigătoare au fost alese de către un juriu internaţional independent, stabilit în Amsterdam şi format din 19 experţi, al cărui preşedinte a fost Michele McNally, Director of Photography şi Assistant Managing Editor la „The New York Times”.

Expoziţia WPP este o iniţiativă a „World Press Photo Foundation”, fondată în anul 1955 în Olanda, ce activează ca organizaţie independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Competiţia a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 ţări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. Înfiinţată în 2009 de artistul Cristian Movilă, Fundaţia „Eidos ” îşi propune să inspire şi să susţină iniţiativele artistice contemporane româneşti, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. (Text: Agerpres, Foto: Liviu Chirica/Zoom Art)