Vila Giocondei a fost scoasă la vânzare

Vila-Gioconda-Toscana

Vila din Toscana care a aparţinut familiei lui Francesco del Giocondo, soţul Lisei Gherardini, considerată modelul Giocondei lui Leonardo da Vinci, a fost scoasă la vânzare, a anunţat joi, 14 aprilie, o firmă imobiliară, citată de AFP.

Cunoscută în prezent sub numele de Villa Antinori, clădirea se află la 5 kilometri de Florenţa şi a fost proprietatea familiei del Giocondo din 1498 până în 1517, în timpul vieţii Lisei Gherardini, născută în 1479 şi dispărută în 1542.

Identitatea modelului celebrului tablou al maestrului Renaşterii italiene nu a fost stabilită niciodată cu certitudine, însă mulţi experţi apreciază că este un portret al soţiei lui Francesco del Giocondo, comandat în 1503 de acest negustor de mătase florentin.

Vila a ajuns la sfârşitul secolului al XIX-lea în proprietatea unei bogate familii din domeniul vinului, Antinori, care a păstrat-o câteva decenii. Ea îşi datorează aspectul actual lucrărilor de renovare realizate la începutul secolului al XX-lea de marchiza Nathalie Antinori.

Proprietatea scoasă la vânzare se compune dintr-o clădire principală, o capelă şi alte construcţii, unele cu destinaţie agricolă, precum şi din vaste terenuri, printre care o grădină cu lămâi de 3.700 de metri pătraţi.

„Preţul vilei depăşeşte 10 milioane de euro”, a declarat pentru AFP firma Lionard Luxury Real Estate, căreia i s-a încredinţat vânzarea. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Lionard Luxury Real Estate )