„Victoria”, cel mai reuşit soi nou de struguri pentru masă

struguri-VictoriaViticultura românească este renumită nu numai prin calitatea soiurilor autohtone pentru vinuri de înaltă calitate, ci şi pentru producerea strugurilor de masă destinaţi consumului în stare proaspătă.

Unul dintre cele mai valoroase astfel de soiuri este „Victoria”, considerat chiar cea mai reuşită creaţie românească pentru struguri de masă.

Principalele caracteristici ale soiurilor de struguri pentru masă se referă la: mărimea strugurilor (mari şi foarte mari); compactitatea acestora (struguri rari în boabe); mărimea boabelor (mari şi foarte mari); culoarea boabelor (galben-auriu, roşu-închis etc); prezenţa stratului de pruină (stratul ceros de la suprafaţa boabelor), care asigură starea de prospeţime şi sănătate, menţionează prof. dr. Liviu Dejeu în cartea „Viticultura” (2010).

Soiul „Victoria” a fost obţinut la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgăşani, de către cercetătorii dr.Victoria Lepădatu şi dr.Gheorghe Condei, prin încrucişarea soiurilor „Cardinal” şi „Afuz Ali”, şi a fost omologat în anul 1978. În prezent, „Victoria” este răspândit în majoritatea ţărilor cultivatoare de soiuri de struguri pentru masă din lume, printre care Italia, Grecia, Turcia, Spania, Africa de Sud, China, Australia etc.

În cartea sa, „Viticoltura di qualita” (2005), profesorul Mario Fregoni, de la Universitatea Piacenza din Italia, fost preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), un mare prieten al viticultorilor români şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, aprecia acest soi ca fiind deosebit de valoros.

De altfel, în Italia, principala ţară europeană cultivatoare de soiuri pentru struguri de masă, „Victoria”, cu o suprafaţă de peste 2.400 hectare, ocupa locul al II-lea, după soiul „Italia”, în ierarhia acestei direcţii de producţie, fiind principalul soi cu maturare timpurie din această ţară.

Soiul „Victoria” se dezvoltă foarte bine pe terenuri fertile, bine drenate, situate, de regulă, la baza versanţilor. Strugurii sunt mari şi foarte mari (400-600 g), de formă conică sau cilindro-conică, sunt lacşi (rari în boabe), cu boabe ovale, foarte mari (8-10 g), cu pieliţa aderentă la miez, de culoare galben-verzuie, cu pulpa cărnoasă, crocantă, cu gust plăcut, echilibrat. Maturarea strugurilor este timpurie, la începutul lunii august, în sudul ţării, şi în cea de-a doua jumătate a lunii august în podgoriile nordice ale României. La maturare, conţinutul în zaharuri atinge 150-155 g/l, potrivit prof dr.Adriana Indreaş.

Soiul are o rezistenţă bună la ger (la temperaturi minime cuprinse între minus 18 şi minus 20 grade Celsius), la secetă, dar şi la brumele şi la îngheţurile de primăvară. De asemenea, strugurii sunt rezistenţi la transport şi la păstrare. Datorită numărului şi mărimii strugurilor, soiul „Victoria” se caracterizează printr-o fertilitate bună şi printr-o productivitate foarte mare. (Text: Agerpres, Foto: vitadeviealtoita.ro)