Via Krupp din Insula Capri

Via Krupp1

Unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, Via Krupp, este situat pe insula Capri, în Marea Tireniană, în partea de sud a Golfului Napoli.

Istorica potecă pavată cu dale de piatră şi străjuită de parapet face legătura între zona rezidenţială San Giacomo, Grădinile lui Augustus şi portul Marina Piccola.

Via Krupp2

Construită între 1900 şi 1902, încântătoarea calea străbate o distanţă verticală de aproximativ 100 de metri, cu benzi în serpentină tăiate şi agăţate de stâncă atât de aproape una de alta, încât par să se suprapună.

Cu serpentinele sale elegante, aranjate în armonie pe peretele stâncii, Via Krupp a fost descrisă ca „un drum care este el însuşi o operă de artă”, pe care fiecare întoarcere aduce un punct de vedere diferit, o nouă perspectivă şi un festin vizual pentru ochi.

Via Krupp3

„Drumul… se deplasează cu o pantă constantă şi, totuşi, cei care-l parcurg nu resimt oboseala, nici la urcare, nici la coborâre, pentru că descoperă la fiecare întoarcere o nouă vedere, o nouă viziune a cerului sau a coastei, pe care fiecare pas o ajută să reînnoiască”. – R. Pane, 1965.

Via Krupp4

Drumul a fost comandat de către industriaşul şi magnatul german al oţelului Friedrich Alfred Krupp, care, în secolul al XX-lea, a cerut inginerului Emilio Mayer să îl proiecteze şi să îl construiască. Friedrich Alfred Krupp a iubit insula italiană Capri, unde a locuit timp de mai multe luni în fiecare an, la Hotel Quisisana.

Via Krupp5

El avea două iahturi acolo, Maya şi Puritan, de pe care îşi practica hobby-ul său pentru oceanografie. Krupp a vrut ca drumul să ofere o legătură între hotelul de lux şi portul Marina Piccola, în cazul în care nava sa de cercetare în domeniul biologiei marine era ancorată.

Via Krupp6

Se spune însă că Krupp ar fi folosit calea pentru a vizita în secret Grotta di Fra Felice, o grotă unde se presupune că ar fi avut loc orgii sexuale cu tineri localnici.

Via Krupp7

Când scandalul a ieşit la iveală, Krupp a fost rugat să părăsească Italia, în 1902. O săptămână mai târziu, Krupp s-a sinucis.

Via Krupp8

Între 1976 şi 2008, Via Krupp a rămas închisă din cauza alunecărilor de teren. Însă era atât de populară, încât chiar şi atunci când era închisă, turiştii se strecurau pe sub bariere să o vadă şi a fost nevoie să se ridice porţi mari pentru a-i ţine la distanţă.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, capri.com, Video: youtube.com)