Veveriţele din Bistriţa nu doresc să socializeze cu oamenii

veverita

Cele şase veveriţe cumpărate de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, cu scopul de a înmulţi această specie în parcul municipal şi care au fost închise într-o volieră pentru care s-au plătit peste 17.000 de lei din bugetul local nu doresc să socializeze cu bistriţenii şi stau mai mult ascunse.

Veveriţele, două adulte şi patru pui, pentru care s-au plătit alţi 2.700 lei, pot fi foarte rar zărite de către copiii şi adulţii care se opresc curioşi lângă volieră, în ciuda faptului că cei mici le-au adus în ultimele zile nuci şi alune de pădure pentru a le atrage afară din scorbură.

Voliera, amplasată joia trecută în parcul central în prezenţa primarului, este dotată cu o tulpină de copac cu scorburi, căsuţe şi o roată pentru joaca veveriţelor, însă în cea mai mare parte a timpului pare o construcţie părăsită.

Veveriţele preferă să stea ascunse în tulpina de copac şi să nu răspundă la chemările copiilor, care pleacă astfel dezamăgiţi de lângă volieră după minute lungi de aşteptare. Adulţilor le este chiar milă de veveriţe, opinia generală fiind că micile vietăţi sunt prea speriate de oameni.

Din aceste motive, peştii exotici din heleşteul construit în inima parcului municipal în urmă cu doi ani rămân principalul punct de atracţie pentru bistriţeni, deoarece aceştia pot fi observaţi mult mai lesne.

Bugetul alocat în luna februarie pentru căsuţa veveriţelor de la Bistriţa a fost de 21.000 lei, sumă cheltuită aproape în totalitate. Voliera a fost construită de o firmă din municipiu, iar veveriţele au fost cumpărate de la proprietarul unui pet-shop.

Intenţia municipalităţii este de a ţine închise veveriţele în volieră până când se vor obişnui cu noua lor casă şi se vor înmulţi. Abia apoi vor fi lăsate libere pentru a se căţăra prin copacii din jur, în speranţa că vor reveni în locul în care au dat naştere puilor. (Text: Agerpres, Foto: fuzfeed.com)