VENEŢIA: aflux masiv de turişti, dar tot mai puţini locuitori

venetia-01

Veneţia îşi pierde din populaţie în ritmul de pe vremea ciumei din 1630. Noua pandemie este afluxul masiv de turişti, relatează cotidianul spaniol El Mundo.

„O singură dată Veneţia a suferit o scădere a populaţiei comparabilă cu cea actuală: s-a întâmplat în timpul pestei bubonice din 1630, după care a avut nevoie de peste un secol pentru a-şi reface numărul locuitorilor”, spune arheologul şi istoricul de artă italian Salvatore Settis, în cartea sa „Se Venezia muore”. Problema este că, acum, este greu de ştiut dacă va mai exista o refacere ca atunci.

La farmacia Morelli — la câţiva paşi de Podul Rialto, atât de vizitat de turişti — a fost instalat în vitrină un aparat care indică numărul locuitorilor care trăiesc în centrul istoric al Veneţiei. Datele sunt actualizate în fiecare săptămână şi arată o tendinţă de scădere a populaţiei.

Acum două săptămâni, aparatul marca 54.926. Nicio legătură cu populaţia pe care o avea acum ceva mai mult de şase decenii, în 1951, când ajungea la 174.808 de locuitori. Unii au decedat, dar mulţi alţii şi-au luat calabalâcul şi au plecat, fiind tot mai numeroşi cei care cred că la Veneţia nu mai este de trăit.

venetia-03

Veneţia primeşte în fiecare an zece milioane de turişti care rămân în oraş, în medie, două sau trei zile. Acestora li de adaugă turiştii care vizitează localitatea într-o singură zi, aproximativ 15 milioane pe an, potrivit datelor primăriei. Drept urmare, Veneţia este întotdeauna arhiplină de turişti.

„Se închide o fierărie şi se deschide un magazin de măşti”, spune cu regret Matteo Secchi, dintr-un grup de cetăţeni care se zbat pentru evitarea depopulării oraşului. „Problema este că există deja sute de magazine de măşti, nu avem nevoie de mai multe!”, adaugă acesta.

Acelaşi lucru se întâmplă cu brutăriile. Pentru a găsi una, trebuie să străbaţi aproape jumătate din oraş. Pe drum însă găseşti tot felul de restaurante şi baruri.

Michela Scibilia, din alt grup, consideră că „o Veneţie fără locuitori nu va avea sens nici măcar pentru turişti”.

Tinerii veneţieni cred că s-a ajuns la limită. Au creat o organizaţie pentru ca avalanşa de turişti să nu îngroape Veneţia.

„Aici, la ora 11 noaptea, totul s-a închis, deşi Veneţia este un oraş universitar. Se gândesc doar la turism”, spune Marco Caberlotto, purtător de cuvânt.

Atât tinerii, cât şi adulţii denunţă faptul că găsirea unei locuinţe în Veneţia a devenit o misiune aproape imposibilă.

venetia-02

„Proprietarul unei case plăteşte aceleaşi impozite dacă o închiriază unui veneţian sau dacă o închiriază unui turist”, spune Matteo Secchi. „În mod logic, toată lumea preferă să închirieze casa unui turist pentru că astfel câştigă de trei ori mai mult”.

Veneţia este unică, dar replici ale oraşului au apărut în toate colţurile lumii. Sunt 27 de Veneţii în Statele Unite, potrivit istoricului de artă Salvatore Settis. Prima s-a construit în California în 1905.

„Era un fel de oraş-parc de distracţie şi a constituit precedentul parcului Disneyland, fondat în 1955”, mai spune expertul. (Text: Agerpres, Foto: italiatourismonline.com)