Varşovia: o bijuterie din „tezaurul” Poloniei

Varsovia-01

La 3 mai, Republica Polonă sărbătoreşte Ziua naţională – Ziua Constituţiei (adoptată în 1791) şi pe 11 noiembrie – Ziua Independenţei (1918). Având o suprafaţă de 312.685 kmp, Republica Polonă este o ţară situată în Europa Centrală şi se învecinează cu Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia, Germania, Marea Baltică.

Originea numelui acestei ţări rămâne incertă, dar există o ipoteză verosimilă care arată că acest toponim este derivat din cuvântul pole (din slava veche „polje”) însemnând câmp. Alte izvoare arată că numele statului nu provine direct de la pole, ci a derivat prin intermediul numelui unui popor vest-slavic, polani.

Varsovia-02

Frumuseţea Poloniei poate fi admirată atât în oraşele vechi, cât şi în peisajul sălbatic din parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale. Regiunile ţării sunt, în mare, împărţite pe orizontală – coasta Baltică şi regiunea lacurilor post-glaciare. Centrul Poloniei este împărţit între terenurile joase din nord şi cele înalte din sud, ce includ zona calcaroasă Krakow-Wielum, grote şi castele medievale.

Polonia este o ţară care se mândreşte cu patrimoniul său cultural, teatrele şi companiile de muzică şi operă regăsindu-se din abundenţă. Principalele oraşe sunt: Varşovia (capitala), Cracovia, Wrocalw, Poznan, Gdansk, Katowice.

Varşovia este situată în partea central-estică a Poloniei şi este poziţionată pe cursul râului Vistula, la o distanţă egală faţă de Munţii Carpaţi şi Marea Baltică. Oraşul vechi a fost în totalitate distrus în cel de-al Doilea Război Mondial, ulterior acesta fiind complet refăcut. Centrul istoric vechi reprezintă şi punctul de plecare pe care majoritatea turiştilor îl aleg când vizitează Varşovia. Centrul Varşoviei este unul dinamic şi cosmpolit cu multe hoteluri scumpe, restaurante de lux şi o mulţime de magazine.

Varsovia-03

În Varşovia regăsim unul dintre cele mai frumoase parcuri – Parcul Lazienski datând din secolul al XVII-lea şi având are o suprafaţă de peste 80 de hectare. Este considerat una dintre bijuteriile „tezaurului” Poloniei, şi unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. Pe perioada verii, Parcul Lazienki este locul preferat de recreere pentru locuitorii Varşoviei. Parcul include numeroase palate, case de vară, lacuri, pavilioane, conace, grădini, monumente istorice, cafenele şi restaurante. Aici se organizează şi o serie de concerte şi recitaluri de pian.

Castelul Regal, veche reşedinţă a monarhilor polonezi, a fost distrus în totalitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reconstruit între anii 1971-1984 datorită „efortului întregii naţiuni” şi a donaţiilor făcute de locuitorii mai avuţi ai Varşoviei. În trecut, acesta a reprezentat reşedinţa regilor polonezi, iar mai apoi a preşedintelui şi a senatului. În prezent, castelul este deschis publicului pentru vizitare, cuprinzând numeroase săli şi expoziţii.

Palatul Culturii şi Ştiinţei, considerat un dar oferit poporului polonez din partea Uniunii Sovietice, este cea mai înaltă clădire din Varşovia şi totodată din Polonia. Palatul a fost finalizat în trei ani, fiind construit între 1952-1955, iar arhitectul Lew Rudniew, la ordinul lui Stalin, a vizitat principalele centre culturale din întreaga Polonie cu scopul de a observa elementele arhitecturale tradiţional poloneze şi de a le include mai apoi în faţada clădirii.

Varsovia-04

Palatul cuprinde aproximativ 3.300 de camere ce cuprind săli de cinema, muzee, librării şi săli de teatru. Principala atracţie o reprezintă terasă aflată la etajul 30 al palatului, de unde se poate admira şi fotografia de la înălţime priveliştea asupra Varşoviei.

Biserica Sfintei Cruci a fost construită la sfârşitul secolului XVII pe locul unei capele din lemn şi este considerată una dintre cele mai importante monumente din capitala poloneză. Aici se regăseşte cea mai mare orgă din Varşovia (construită în 1925, în atelierele de lucru din Salzburg) şi tot aici este expusă într-un relicviar de cristal inima lui Frederic Chopin, considerat unul dintre cei mai mari muzicieni din istorie. (Text: Agerpres, Foto: newartcolorz.com, european-tours.eu, layoverguide.com, simflight.com, Video: youtube.com)