Unica Grădina Botanică de pe litoral

gradina-botanica-Techirghiol-03

Începând de miercuri, 30 martie, între atracţiile litoralului românesc a fost inclusă şi o grădină botanică amenajată de autorităţile locale din oraşul Techirghiol, pe esplanada sudică a lacului, proiectul fiind finanţat din fonduri europene transfrontaliere.

La deschiderea festivităţii de finalizare a construcţiei, viceprimarul cu atribuţii de primar, Iulian Soceanu, a declarat că proiectul de amenajare a Grădinii Botanice din Techirghiol s-a dorit a fi o replică autohtonă a celebrului parc dendrologic de la Castelul Reginei Maria, din Balcic, ce constituie o destinaţie de renume şi un punct de referinţă pentru turismul litoral bulgăresc.

‘Grădina Botanică din Techirghiol este proiectată şi construită având ca model de referinţă pe cea de la Balcic şi ocupă o suprafaţă de aproape 56.000 de metri pătraţi, iar noi ne dorim să includem acest obiectiv cultural în tururile de agrement ale agenţiilor turistice, pe litoralul românesc’, a precizat Soceanu.

gradina-botanica-Techirghiol-01

Obiectivul este parte integrantă a proiectului ‘Arta grădinăritului transfrontalier la Marea Neagră’, realizat în colaborare cu Grădina Botanică din Balcic şi având ca parteneri Universitatea ‘Ovidius’ din Constanţa, Centrul Cultural ‘Palatul Regal din Balcic’, Universitatea ‘Sofia’ şi Primăria Balcic.

Finanţarea proiectului, în valoare de 1.288.217 de euro, a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România — Bulgaria 2007-2013. Pe întreaga suprafaţă au fost sădite, pe terase, peste 20.000 de plante, arbori şi arbuşti, din cadrul a 100 de specii botanice, a fost amenajată o cascadă cu lac artificial, alei, pergole, chioşcuri şi foişoare şi a fost construit un pavilion administrativ cu săli pentru conferinţe sau activităţi culturale, precum şi o seră pentru plantele exotice şi colecţia de cactuşi.

gradina-botanica-Techirghiol-02

În zona parcului dendrologic a fost amenajat şi o tablă pentru un joc de maxi şah şi au fost amplasate două replici ale unor statui reprezentând-o pe Regina Maria şi pe Regele Mihai I. (Text si foto: Agerpres)