Plutonierul major Iulian Rotariu, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, se pregăteşte să alerge 250 de kilometri în deşert, pentru copiii cu autism, se arată într-un comunicat al ISU.
Subofiţerul, în vârstă de 40 ani, este primul român care participă la ultramaratonul „Gobi March”, ce se va desfăşura în perioada 19 — 26 iunie în deşertul Gobi, situat între China şi Mongolia. Startul se dă din localitatea Hami, provincia Xinjiang, China.
Competiţia, organizată de Asociaţia „4 Deserts”, este o cursă autosusţinută, participanţii urmând să alerge 250 de kilometri, timp de şapte zile, cu întregul echipament (alergare, cazare şi masă) în spate. Pe traseu, concurenţii vor trebui să facă faţă celor patru anotimpuri. Startul se dă de la 2.500 metri altitudine, în condiţii de iarnă. Traseul urcă până la 3.300 metri, unde vor înfrunta viscolul, apoi vor coborî până la 500 de metri altitudine. Ultimele trei zile vor alerga pe nisip, la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.
Membru activ al „Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România”, subofiţerul este la a doua experienţă în deşert.
În 2014, acesta a ocupat locul 12 din 450 de concurenţi din peste 20 de ţări la Maratonul Saharei, care s-a desfăşurat la Tindouf, Algeria. Pompierul botoşănean a parcurs 42 de kilometri în condiţii vitrege de alergare, temperaturi de aproape 40 de grade şi traseu cu porţiuni de nisip şi dune înalte, obţinând un nou record al României pentru cursa Sahara Maraton, respectiv 3″31″”56.
Până să plece în China, pompierul botoşănean „s-a încălzit” la finala Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă „Cupa ASPR” la atletism şi cros, care s-a desfăşurat în perioada 18 — 20 mai, la Piatra Neamţ, unde a ocupat locul I la categoria 34 — 45 ani, la proba 4.000 de metri cros, şi locul II la proba 1.500 m, la categoria de vârstă 34 — 45 ani.
Angajat ca subofiţer operativ în cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani din 2007, plt. maj. Iulian Rotariu pare de neoprit. De patru ani, participă la aproape toate competiţiile de gen, astfel încât palmaresul său este unul destul de bogat. Cu toate că nu este sportiv profesionist, viaţa l-a învăţat că „diamantul talentului pe care îl avem fiecare trebuie şlefuit”.
Pompierul susţine că mare parte din performanţele sale i le datorează şi profesorului Dana Vieriu de la Liceul cu Program Sportiv Botoşani, care îl pregăteşte îndeaproape.
Aleargă zilnic, mai puţin atunci când este de serviciu, câte 40 — 50 de kilometri pe diferite trasee tehnice din apropierea municipiului Botoşani.
Visul subofiţerului de a alerga la ultramaratonul „Gobi March” s-a împlinit cu ajutorul Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România (ASPR) şi diferite firme din Botoşani şi din ţară, care au suportat parte din cheltuielile necesare participării la competiţie. (Text: Agerpres, Foto: ISU Botosani)