Un pahar de alcool te face mai atrăgător (?)

consum-alcool

Un pahar de alcool ar modifica în mod favorabil aspectul feţei, făcându-l mai atrăgător pe consumator. Mai mult de două pahare duc însă la efectul contrar – este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Bristol care a realizat un studiu pe această temă.

„Consumul de alcool este asociat cu comportamente sexuale cu risc, însă această relaţie este complexă şi bidirecţională. Am vrut să aflăm în ce măsură alcoolul poate face pe cineva mai atractiv în ochii altora”, arată ei, citaţi de passionsante.be.

Pentru studiu, a fost alcătuit un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, invitaţi să se uite la fotografii de tineri adulţi care fie nu băuseră alcool, fie consumaseră unul sau două pahare de vin sau trei-patru.

Rezultatele au arătat că feţele celor care consumaseră unul sau două pahare de vin au fost considerate mai atrăgătoare decât ale persoanelor care nu băuseră deloc sau prea mult. Evident că alcoolul nu i-a făcut mai frumoşi însă, potrivit cercetătorilor, „în afară de modificarea percepţiei asupra celorlalţi, o cantitate moderată de alcool îi face să fie percepuţi mai bine”.

„Acest dublu efect permite o mai bună înţelegere a legăturii dintre alcool şi comportamentul sexual cu risc”, adaugă ei. Schimbările la faţă induse de alcool s-ar explica prin uşoare modificări fizice (fluxul sanguin, trăsături mai destinse) şi psihologice (starea de spirit).

Metodologia studiului a fost criticată însă de serviciile medicale britanice: deşi sunt de acord că puţin alcool poate contribui la relaxare, persoana respectivă putând părea mai abordabilă, ele subliniază faptul că diferenţa este foarte mică, insistând pe faptul că acest lucru nu trebuie să justifice în niciun caz consumul de alcool, chiar în cantităţi mici. (Text: Agerpres, Foto: modvive.com)