Un bărbat paralizat şi-a recuperat mobilitatea mâinii datorită unui microcip

Ian_Burkhart-03

Un tânăr american de 24 de ani, rămas complet paralizat în urmă cu şase ani din cauza unui accident, a reuşit să-şi mişte mâna şi degetele cu ajutorul unui microcip care i-a fost implantat în creier, informează AFP şi EFE, citând un studiu publicat miercuri, 13 aprilie, în revista ”Nature”.
Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Ohio (SUA) şi de la Institutul Feinstein de cercetări în domeniul medical (din New York), noul sistem — numit NeuroLife — funcţionează ca un ”bypass” electronic prin care creierul este conectat direct la muşchii braţului, ocolind zona lezată din măduva spinării. Cu ajutorul unui algoritm de învăţare, un computer a decodificat activitatea neuronală a tânărului Ian Burkhart şi a sesizat când a dorit acesta să efectueze o anumită mişcare.

Studii similare reuşiseră până în prezent să trimită impulsurile neuronale ale creierului la un braţ exterior, dar abia acum specialiştii au redat mişcarea extremităţilor unui pacient paralizat, o premieră ştiinţifică extrem de promiţătoare pentru nenumăratele persoane aflate în asemenea situaţii.

Ian Burkhart1

Ian Burkhart poate acum să facă mişcări funcţionale necesare pentru activităţile curente. De exemplu, când este conectat la noul aparat, el reuşeşte să ridice o sticlă şi să verse conţinutul acesteia într-un pahar, şi să acţioneze butoanele unui instrument muzical. El îşi ţine singur telefonul la ureche, poate învârti linguriţa în cana de cafea şi recuperează un obiect căzut pe sol.

Tânărul, care a rămas paralizat după ce a fost lovit de un val în timp ce înota, a fost supus unor antrenamente speciale, de trei ori pe săptămână, timp de peste un an de zile.

Ian Burkhart

El a declarat — într-o conferinţă de presă — că totul a mers ”mult mai bine de cât se aştepta” atunci când a acceptat, în aprilie 2014, să se supună unei intervenţii chirurgicale pentru montarea cipului. Două luni mai târziu, în iunie 2014, era deja în stare să deschidă şi să închidă palma doar cu ajutorul gândurilor şi al dispozitivului NeuroLife.

Autorii studiului speră să perfecţioneze sistemul, astfel încât să funcţioneze fără nenumăratele fire, care deranjează foarte mult pacientul, şi să poată fi folosit cât mai uşor în afara spitalului, acasă sau chiar în exterior. (Text: Agerpres, Foto: Twitter.com/ Ian Burkhart )