Un asteroid de dimensiuni mari va trece prin apropierea Pământului

asteroid

Un asteroid de dimensiuni mari, ce a primit denumirea de catalog 2004 BL86, va trece la o distanţă relativ mică de Pământ – aproximativ 1,2 milioane de kilometri (de trei ori mai mare decât distanţa de la Pământ la Lună) – la 26 ianuarie, conform unui material publicat de business-standard.com.

După modul în care reflectă lumina solară, acest asteroid are diametrul de aproximativ 500 de metri. Acesta este cel mai mare asteroid a cărui trecere prin vecinătatea planetei noastre va fi urmărită de astronomi. În 2027, pe lângă planeta noastră va trece un asteroid şi mai mare, denumit 1999 AN10.

Conform astronomului Don Yeomans, la 26 ianuarie, asteroidul 2004 BL86 va trece prin cel mai apropiat punct de Pământ pentru cel puţin următorii 200 de ani şi nu constituie niciun pericol pentru planeta noastră. Apropierea de Pământ a unui asteroid relativ mare le va oferi oamenilor de ştiinţă şansa de a studia mai bine aceste obiecte cosmice.

Asteroidul 2004 BL86 a fost descoperit la 30 ianuarie 2004 de un telescop în cadrul programului Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), derulat la White Sands, New Mexico.

În ziua de 26 ianuarie, acest asteroid va putea fi observat şi de astronomii amatori, prin intermediul micilor telescoape de cameră sau a unor binocluri puternice.(Text: Agerpres, Foto:extremetech.com)