Un adolescent de 15 ani a creat designul pentru noua monedă de o liră sterlină

moneda-lira-sterlina

O nouă monedă de o liră sterlină va fi pusă în circulaţie în 2017, iar propunerea de design a adolescentului de 15 ani David Pearce a fost aleasă dintre 6.000 de dosare înscrise în competiţie.

Pe monedă figurează un trandafir, o narcisă, un ciulin şi un trifoi, simboluri ale celor patru naţiuni care alcătuiesc Regatul Unit al Marii-Britanii, relatează 20minutes.ch. Guvernul britanic a dezvăluit noua monedă, pe care cele patru simboluri sunt adunate într-o coroană. Cu acest design David Pearce a câştigat competiţia pentru alegerea viitoarei monezi de o liră sterlină.

Trandafirul reprezintă Anglia, narcisa – Ţara Galilor, ciulinul – Scoţia, iar trifoiul – Irlanda de Nord. La câteva luni după referendumul pentru independenţa Scoţiei, care ar fi putut rupe unitatea ţării, designul constituie un simbol puternic, fiind preferat altor propuneri mai fanteziste, care cuprindeau ceşti de ceai, steaguri, hărţi, referiri la vreme sau faimosul motiv Rolling Stones.

Noua monedă va fi un dodecagon (poligon cu 12 laturi) şi nu un cerc, ca în prezent. Dotată cu noua tehnologie împotriva falsificării a Monetăriei Regale, „va fi cea mai sigură monedă în circulaţie din lume”, a spus într-un comunicat cancelarul Trezoreriei, George Osborne.

„Am fost entuziasmat că am câştigat competiţia…, dar şi şocat”, a spus David Pearce, adăugând că a muncit mult la proiect. Reversul monezii va avea, ca de obicei, efigia reginei Elisabeta a II-a, a cincea versiune actualizată fiind dezvăluită la începutul lunii, încheie 20minutes.ch. (Text: Agerpres, Foto: qzprod.files.wordpress.com)