Turta cu julfă sau Pelincile lui Iisus, desertul din seminţe de cânepă

turte-cu-julfa

Nevoia te învaţă, spune un vechi proverb românesc, şi nu de puţine ori acesta a fost aplicat şi în bucătărie, fapt care a condus la apariţia unor adevărate delicatese. Una dintre aceste delicatese, întâlnită în bucătăria rurală a judeţului Neamţ, este turta cu julfă.

Acest desert a apărut ca o necesitate de a oferi organismului grăsimi saturate în perioadele de post, pentru că ingredientul de bază este cânepa.

„Turta cu julfă este o mâncare extraordinară care se mai numeşte Pelincile lui Iisus. Cânepa era un ingredient în alimentaţia tradiţională din care se făcea şi ulei. De asemenea, se consuma în post pentru că are foarte multe grăsimi nesaturate. Aceste turte se fac foarte greu. Cel care face turta trebuie să lucreze cam două zile. Turta se face din apă, sare şi făină, nedospită, fără drojdie, şi se coace pe plită. Foile se fac chiar cu o săptămână înainte, ca să fie crocante şi să poată fi însiropate.

Sămânţa de cânepă trebuie curăţată, apoi pisată, dar nu transformată în praf, ci zdrobită, apoi se pune apă călduţă şi se face un fel de lapte. Apoi se strecoară prin tifon şi se pune la foc foarte mic, apoi se ridică julfa la suprafaţă cum se ridică brânza. Înainte se amesteca această julfă cu miere, acum se pune zahăr. În zeama care rămâne se pun turtele, după care se pune o turtă, apoi julfă, iar o turtă şi tot aşa”, ne povesteşte Florentina Buzenschi, directorul Muzeului de Etnografie Neamţ. (Text: Agerpres, Foto: doxologia.ro)