Cel mai înclinat turn din România şi al doilea din Europa, după faimosul imobil din Pisa (Italia), este Turnul din Ruşi (judeţul Sibiu) al bisericii cetăţii săseşti, care, spre deosebire de celebrul edificiu italian, nu este promovat şi, astfel, este prea puţin cunoscut de turişti.
Dacă Turnul din Pisa are o înclinaţie faţă de axa verticală de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri, cel din Ruşi, mult mai mic ca înălţime, are o înclinaţie de 1,4 metri.
După mult timp în care sibienii din municipiul Mediaş s-au lăudat că ei au cel mai înclinat turn din România, fiind vorba de Turnul Trompeţilor al Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta” din municipiul Mediaş, situat în nordul judeţului Sibiu, cei din Ruşi, mult mai puţini vocali au câştigat „competiţia” celui mai înclinat turn din ţară, cu turnul lor. Într-o competiţie mondială, probabil Turnul din Ruşi ar ocupa şi el un loc fruntaş dacă ar fi cunoscut, asta în condiţiile în care, în urmă cu cinci ani, un zgârie-nori din Abu Dhabi a fost înregistrat în Guinness Book drept cel mai înclinat turn din lume, detronând astfel turnul din Pisa. Arabii şi-au propus să construiască o clădire de patru ori mai înclinată decât cea din Pisa, deci cu 18 grade.
Dacă la Pisa, turiştii vin special ca să vadă minunea şi nu pleacă fără să facă o fotografie în care încearcă să sprijine turnul, la Ruşi nu vin turişti, pentru că nu se ştie de „minunea” din România. Cei care se opresc, o fac fără să îşi fi propus asta, după ce zăresc din drumul naţional ce leagă Sibiul de Mediaş, dintr-o curbă, o biserică săsească, cu un turn care stă să cadă peste ea.
Uimiţi de poziţia nefirească a acestui turn, turiştii opresc maşinile şi urcă până la biserica cetate. Niciun indicator nu îi ajută nici pe români, nici pe străini, să afle ceva despre biserică sau despre turnul ei. Există un singur indiciu, chiar lângă plăcuţa cu localitatea Ruşi, care vorbeşte despre o cetate.
Turnul din Ruşi se află la 23 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, în imediata vecinătate a drumului naţional care leagă Sibiul de cetatea Mediaşului, pe ruta turistică spre Sighişoara, oraş cetate aflat în patrimoniul UNESCO. Odată ajunşi pe un drum de câţiva metri, de piatră, la biserica-cetate, ne minunăm şi noi de cât de înclinat este turnul ei. Poarta este încuiată, însă, prin gardul nou, de fier, se poate zări nestingherit Turnul din Ruşi şi se pot face şi fotografii.
Sibianul care are grijă de casa de vizavi, ne spune zâmbind, că cei mai mulţi din cei care vin aici abandonează repede dorinţa de a intra şi a urca în turn, când aud că trebuie să meargă în sat, deşi nu departe, la „doamna care are cheia”. Pentru că aşa este în majoritatea satelor din Ardeal, cu biserici săseşti. Te duci acasă la cineva, care are cheia, bisericile nefiind în permanenţă deschise, mai ales după ce s-au furat foarte multe obiecte din aceste lăcaşuri de cult.
Pentru a verifica cât de adevărate sunt vorbele sibianului din Ruşi, care locuieşte vizavi de turn, am discutat cu unul din cei mai experimentaţi ghizi internaţionali din Sibiu, Adela Dadu, care face trasee pentru turiştii români şi străini, în toată Transilvania.
„Turnul din Ruşi este interesant ca obiectiv turistic, însă total ignorat. Are un potenţial mare fiind uşor accesibil – la şosea – pe una dintre cele mai frecventate rute turistice Sibiu – Mediaş – Sighişoara şi poate atrage, în special, grupurile individuale de turişti, cei care sunt interesaţi de patrimoniu, de obiective inedite şi nu sunt restricţionaţi de un program anume. Când trec cu turişti prin zonă, le povestesc despre turn, iar ei sar repede să-l fotografieze… din maşină, însă.
Povestea lui poate fi legată de cea a altor turnuri înclinate – cum este cel al bisericii din Mediaş, de exemplu, şi astfel, o sumedenie de poveşti interesante şi fascinante pot atrage turiştii. Pentru ca obiectivul să fie inclus pe un traseu turistic trebuie să existe o persoană «cu cheia» care să fie disponibilă să le deschidă turiştilor şi chiar să le dea câteva informaţii. E un prim pas, un efort minim, dar care, sunt sigură, pe termen lung, va fi răsplătit. Povestea turnului de la Ruşi este, de fapt, povestea multor biserici fortificate din judeţ peste uşile cărora au fost puse lacăte şi nimeni nu vrea să-şi ia răspunderea pentru ele. E păcat, pentru că reprezintă un potenţial turistic enorm”, a declarat ghidul Adela Dadu.
În replică, proprietarul bisericii şi turnului, adică Biserica Evanghelică, spune că face eforturi să promoveze Turnul din Ruşi, se caută bani pentru renovarea acestuia, însă recunoaşte că, deocamdată, acest imobil nu este cel mai vizitat obiectiv din zonă. Accesul în Turnul din Ruşi este gratuit, conform Bisericii Evanghelice din România.
„La Ruşi, în judeţul Sibiu, găsim lângă biserică, cel mai înclinat turn cu clopot, de la toate bisericile fortificate din această ţară. (…) Pentru turişti, nu este nicio problemă să ajungă în curtea şi interiorul bisericii şi chiar în turn, trebuie doar să întrebe localnicii de doamna care are cheia de la biserica săsească. Turnul se vede din stradă, sare în ochi, dar deocamdată nu este un obiectiv «foarte» turistic, pentru că în zonă se află altele mai vizitate, dar asta nu înseamnă că este mai puţin interesant. Majoritatea celor care vin în zonă se opresc la Cetatea de la Slimnic, pe drumul de la Sibiu spre Mediaş. Turiştii care doresc să viziteze acest turn şi această biserică nu trebuie să plătească bilete, însă o donaţie este oricând binevenită”, a precizat Ştefan Bichler, responsabil Relaţii Publice al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din România.
Pentru a lua cheia să intrăm în Turnul din Ruşi am mers timp de câteva minute, pe jos, acasă la Katherina Banciu-Roth, o femeie care se deplasează destul de greu, din cauza picioarelor bolnave. Aceasta a dat cheia unui apropiat, care ne-a condus la Turn, pentru a-l putea vizita. Întrebată de când are cheia bisericii cu Turnul din Ruşi, Katherina Banciu-Roth ne-a spus: „De mulţi ani am cheile. Puţini turişti vin. Cam vara, până toamna vin, văd din drum că e turnul înclinat. Întreabă de ce e turnul înclinat. Eu îl ştiu înclinat de când eram copil. Pământul lucrează jos, dacă e cutremur, iarăşi mişcă şi din cauza aceea, se înclină”.
Actuala biserică săsească este ridicată după prăbuşirea alteia mai vechi, în anul 1638. Principala problemă a bisericii este faptul că pământul „patinează” pe un strat de lut, conform unor date oficiale puse la dispoziţie de Biserica Evanghelică. Clopotul bisericii se află în Turn. Clopotniţa a fost ridicată în 1749. În 1966, clopotniţa a fost lovită de trăsnet, suferind stricăciuni la acoperiş şi la zidărie, iar unele se pot vedea şi astăzi. Din cele trei clopote iniţiale, mai există doar unul. Celelalte două au fost predate în primul Război Mondial şi probabil au fost topite.
„În 1778, a început deodată să se încline şi nu s-a oprit decât după o sută de ani. De atunci nu mai e în pericol să se prăbuşească. Alunecarea de teren a provocat înclinarea Turnului. Comunitatea s-a îngrijit să facă un fel de cămaşă, care a oprit înclinarea”, povesteşte unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi evanghelici din Transilvania, cel care a slujit şi în această biserică, preotul Bisericii din Slimnic, Walter Gottfried Seidner.
La întrebarea cât de înalt e Turnul din Ruşi, nu ne-a putut răspunde nimeni. Aşa că am urcat pe scările din lemn, pe care doar porumbeii din clopotniţă au lăsat urme şi le-am numărat: 26 de scări. În vârf, un clopot mare şi o privelişte frumoasă, de cetate săsească de ţară.
Fără a ne teme că se va prăbuşi, lăsăm în urmă Turnul din Ruşi, care se încăpăţânează şi rezistă timpului şi timpurilor. Abandonat de cei care trebuie să îl promoveze, Turnul din Ruşi este „cucerit” şi îndrăgit de fiecare turist care cutreieră Ardealului, în căutarea unor istorii demult apuse. Cu tencuiala care s-a desprins în unele locuri, până la cărămidă, cu ţigle care stau să cadă şi, mai ales, înconjurat de liniştea unui sat săsesc, majoritatea bătrâni, Turnului din Ruşi i-ar plăcea să fie şi el îngrijit şi promovat ca şi confratele lui din Pisa. Iar aleile din Pisa nu pot „concura” cu potecile noastre de pământ şi iarba ce înconjoară Turnul din Ruşi.
Cel mai înclinat turn din Europa este celebrul Turn din Pisa (Italia). Acesta este mai vechi decât al nostru. Construcţia turnului a început în 1173 şi a continuat (cu două mari întreruperi) pe parcursul a două sute de ani, scopul fiind acela de a se respecta cât mai fidel proiectul original, al cărui arhitect este necunoscut.
În afară de frumuseţea sa, turnul este faimos prin înclinaţia care a tot sporit de-a lungul timpului, din cauza solului. El are o înălţime de 55,86 metri pe partea înclinată şi 56,70 m pe cealaltă latură. Greutatea lui este estimată la 14.500 tone. Înclinaţia turnului faţă de axa verticală este de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri.
Datorită importanţei sale pentru industria turismului, guvernul italian s-a implicat serios în ultimele lucrări de consolidare care au început în 1990, datorită cărora se speră ca durata vieţii monumentului istoric să fie prelungită cu 300 de ani. Lucrările de stabilizare a Turnului din Pisa au durat 20 de ani, din 1990 până în 2010. În ceea ce priveşte numărul vizitatorilor, nu are rost să comparăm câţi are Turnul din Pisa şi câţi curioşi se încăpăţânează să descopere frumuseţile de odinioară şi povestea Turnului din Ruşi… (Text: Agerpres, Foto: printransilvania.ro, agerpres.ro, Video: youtube.com)