TULCEA: Moscheea Babadag (Geamia Ali-Gazi Paşa)

Moscheea Babadag

Cel mai vechi monument de arhitectură musulmană de pe teritoriul României, Moscheea Babadag sau Geamia Ali-Gazi Paşa se află în localitatea Babadag din judeţul Tulcea, pe strada Geamiei nr. 2.

Ctitiorie a generalului Ali Gaza-Paşa, Moscheea este un monument istoric şi de arhitectură religioasă construit în secolul al XVII-lea (1609-1610). Locul nu a fost ales întâmplător. Conducătorul de oşti generalul Ali Gaza şi-a mutat reşedinţa în această zonă, pentru a putea contracara mai eficient mişcările ţariştilor.

Fermecat de dealurile acoperite cu păduri de stejar, salcâm şi tei şi de un izvor pe care îl considera sfânt, Ali Gaza a decis să ridice aici frumoasa moschee.

Construită din piatră făţuită, pe un plan dreptunghiular, a fost prevăzută cu un monumental pridvor pe arcade şi un minaret înalt de peste 20 de metri. În curte se găseşte Mausoleul în care odihneşte întemeietorul acestui lăcaş – Ali Gaza.

Una dintre cele mai vestite lăcaşe de cult musulman din România, Moscheea a trecut printr-un incendiu în timpul războiului ruso-turc, care i-au lăsat urme adânci, dar chiar şi aşa a atras până în anul 1989 mii de pelerini, fermecaţi de istoria de peste 400 de ani a lăcaşului, dar şi de peisajul de basm în care este amplasată.

A funcţionat ca muzeu până în anul 1989, iar în perioada 1990-1999 a fost restaurată de o fundaţie din Turcia redându-i strălucirea de altădată. Cei care îi trec pragul pot admira în interior unele dintre cele mai frumoase decoraţiuni sculptate în lemn din zona europeană şi covoare persane vechi de sute de ani aduse din Turcia.

Moscheea Ali Gaza-Paşa face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, ce găzduieşte colecţii de artă orientală decorative, lângă ea găsindu-se mormântul temutului paşă, care a iubit atât de mult zona, dar şi Cişmeaua Kalaigi.

Remarcabila Cişmea Kalaigia fost ridicată spre sfârşitul secolului al XVII-lea, de credincioşi musulmani pentru a se spăla pe mâini înainte de rugăciuni. Este funcţională şi în prezent, fiind alimentată directă de la un izvor natural, iar în popor se spune că cine bea apa din acel izvor nu mai părăseşte Babadagul.

Ansamblul istoric este completat de un han (sau caravanserai), un edificiu monumental aflat în curtea moscheei care a fost descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice şi care a funcţionat în secolele XVII-XIX.

Prima clădire musulmană ridicată în România, rămâne unul dintre cele mai populare obiective turistice din această localitate a judeţului Tulcea, prin detaliile spectaculoase şi frumos executate. (Text: Agerpres, Foto: babadaglive.ro, Video: Digi24.ro)