Tudor Giurgiu, despre „De ce eu?”: esticii au înţeles cel mai bine filmul

De-ce-eu-film

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, după vizionarea de presă a celui mai recent film al său, „De ce eu?”, că la Festivalul de Film de la Berlin persoanele din ţările estice au înţeles cel mai bine acţiunea din acest lungmetraj.

„De ce eu?”, film inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, a rulat în secţiunea „Panorama” a Berlinalei, ce s-a încheiat pe 15 februarie.

„La Berlin, cel mai bine au înţeles filmul esticii. După vizionări, deja au început să curgă invitaţiile la festivaluri (…). Americanii mi-au spus aceleaşi lucruri, alţii mi-au spus că ar fi trebuit să tai câteva zeci de minute”, a povestit Giurgiu, adăugând că reacţiile cele mai entuziaste au venit din partea unor persoane din ţări precum Croaţia, Ungaria, Polonia.

Producătorul Oana Giurgiu spune că filmul este o coproducţie cu Bulgaria şi datorită faptului că, într-o măsură, situaţiile ilustrate în film le sunt mai familiare celor din zona balcanică. „De-a lungul mai multor ani am căutat coproducători în cele mai bune teritorii. Dacă eşti un producător din Est, de obicei cauţi undeva în Vest. (…) Producătorii germani nu au înţeles nimic din povestea noastră, ne-au spus „La noi aşa ceva nu se putea întâmpla”. Dar la (festivalul de film de la – n.r.) Berlin, spectatorii au reacţionat la fel ca şi dumneavoastră, ceea ce înseamnă că spectatorii germani sunt mai puţin naivi decât producătorii”, a arătat Oana Giurgiu.

„De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Tudor Giurgiu a vorbit, de asemenea, şi despre vasta documentare pe care a făcut-o asupra personajului Cristian Panait, inspiraţia personajului principal al filmului. „Sursele au fost în principal informaţii la cald, am vorbit cu oamenii care l-au cunoscut pe Panait, m-am documentat din multele articole pe care presa le-a scris atunci”, a povestit Giurgiu.

De asemenea, regizorul a mărturisit că una dintre persoanele care l-au sfătuit în privinţa scenariului a fost chiar Lucian Pintilie. Acesta din urmă i-a spus lui Giurgiu să nu prezinte procurorul din film ca pe un erou fără niciun defect. „Mi-a spus: «Dragă, publicul nu vrea să vadă filme despre oameni ideali»”, şi-a amintit Tudor Giurgiu.

La rândul său, Emilian Oprea, care joacă rolul principal în acest film, a mărturisit că, atunci când i s-a propus această colaborare, a avut dubii că filmul va fi realizat. „Habar n-aveam de Cristian Panait. Când am auzit ce vrea să facă (Tudor Giurgiu – n.r.), m-am gândit că n-o să iasă filmul ăsta niciodată. M-am gândit «Sunt onorat, dar mai aştept»”, a mărturisit Oprea. „Am fost foarte mişcat de acest destin şi am vrut să mă ridic la înălţimea aşteptărilor”, a adăugat actorul, referitor la modul în care şi-a creat personajul.

„De ce eu?”, cel mai recent lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, va fi prezentat în turneu în ţară după ce va rula într-o primă proiecţie de gală la Palatul Copiilor din Capitală. Filmul va rula în cinematografele româneşti din 27 februarie. (Text: Agerpres, Foto:  facebook.com/deceeufilmul)