Trufa albă – cea mai scumpă ciupercă din lume

trufe-albe

Trufa albă (Tuber magnatum pico) este cea mai scumpă ciupercă din lume. Ciupercile din această specie pot fi găsite doar în regiunile italiene Piemont, Emilia-Romagna, Toscana şi în peninsula Istria din Croaţia, potrivit Guiness Book.

Delicatesele culinare cunoscute îndeobşte sub termenul de trufe şi care pot valora mai mult decât propria greutate în aur sunt unele dintre cele mai neobişnuite specii de ciuperci, arată site-ul www.descopera.ro.

Majoritatea speciilor cresc în păduri, în strânsă asociere cu arborii. În prezent, există sute de specii de trufe, însă doar puţine dintre acestea (majoritatea trufelor din genul Tuber) au mare valoare gastronomică.

Miceliul trufelor formează o relaţie simbiotică cu rădăcinile câtorva specii de arbori, preponderent fagi, plopi, stejari, mesteceni, pini şi aluni. Preferă solurile argiloase şi calcaroase de tip neutru sau alcalin. Trufele cresc pe tot parcursul anului, depinzând de specie şi sunt, de obicei, descoperite în stratul superficial al solului, întotdeauna sub straturi groase de frunze moarte.

Trufele din specia menţionată pot atinge dimensiuni respectabile, circa 12 cm în diametru, la o greutate de 500 grame, cu toate că în general se găsesc la dimensiuni mult mai modeste.

Despre cât de mari pot fi sumele de bani care circulă în acest domeniu al comercializării trufelor, poate fi elocvent faptul că pe 8 noiembrie 2009, în cadrul celui de al 79-lea Festival al Trufelor Albe, o trufă în greutate de 800 grame a fost vândută pentru suma de 150.000 dolari americani.

Trufele din specia Tuber magnatum se vând de obicei la preţul aproximativ de 10.200 lire sterline kilogramul, precizează site-ul citat. (Text: Agerpres, Foto:  winewatch.com)