„Trebuie să învăţăm să ne construim propria piramidă alimentară”

piramida-alimentelor

O alimentaţie sănătoasă presupune în primul rând cunoaşterea principalelor grupe de alimente, precum şi valorile nutriţionale şi calorice ale acestora, spune prof. dr. Nicolae Hâncu, potrivit căruia una dintre cele mai cunoscute şi utilizate metode care ajută la buna funcţionare a organismului este „piramida alimentară”.

„Există numeroase metode care ne vin în ajutor, iar cea mai cunoscută şi utilizată este piramida alimentară. Aceasta a fost «gândită» de către specialiştii Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii în urmă cu multe decenii. Piramida alimentară cuprinde patru straturi de alimente şi ne ajută să folosim corect alimentele de care dispunem şi de care avem nevoie, pentru a ne bucura de o alimentaţie sănătoasă şi, implicit, de o greutate sănătoasă”, susţine prof. Hâncu.

Potrivit acestuia, primul strat este format din cereale şi produse cerealiere, bogate în glucide complexe şi în fibre, în timp ce următorul, format din fructe şi legume, este şi el bogat în glucide complexe, dar şi în fructoză.

Cel de-al treilea strat cuprinde alimente bogate în calorii provenite din proteine: lapte, brânzeturi, iaurturi, carne, pui, peşte, ouă şi produse leguminoase.

Vârful piramidei este ocupat de alimentele grase şi produsele zaharoase, care sunt şi cele mai bogate în calorii, glucide simple şi grăsimi în principal săturate.

„Sfatul specialiştilor în nutriţie este ca alimentele din primele două straturi să fie consumate zilnic, cele din stratul trei, cu moderaţie, în timp ce pentru alimentele din vârful piramidei se recomandă multă prudenţă. Doar în acest fel ne putem bucura de beneficiile unei alimentaţii corecte, bazate pe un echilibru caloric şi nutritiv”, arată prof. dr. Hâncu, autor al cărţii „Abecedar de Nutriţie”.

Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, fiecare persoană trebuie să-şi calculeze necesarul de calorii, în funcţie de obiceiurile alimentare şi consumul de energie din cadrul activităţilor zilnice.

Trebuie să ne auto-evaluăm, adică să ne calculăm necesarul de calorii, în funcţie de obiceiurile alimentare şi consumul de energie din cadrul activităţilor zilnice. De asemenea, trebuie să ne cunoaştem greutatea corporală, care poate fi evaluată prin două metode: indicele de masă corporală (IMC) şi măsurarea circumferinţei abdominale”, precizează medicul.

Medicii nutriţionişti recomandă folosirea ambelor metode, deoarece prima indică greutatea globală a corpului, iar circumferinţa abdominală arată depozitarea grăsimii în abdomen.

„În cazul în care constatăm că avem o greutate normală, putem să începem să planificăm cât şi ce anume putem să mâncăm pentru a avea o nutriţie sănătoasă. La polul opus, dacă observăm că una sau ambele metode indică valori mai mici sau mai mari decât cele normale, sfatul specialiştilor este să consultăm medicul de familie sau medicul nutriţionist”, spune prof.dr. Hâncu.

Informaţii pe această temă sunt detaliate în cartea „Abecedar de Nutriţie” (abecedar-nutritie.ro) – care reprezintă un ghid de nutriţie sănătoasă, realizat sub formă a 10 lecţii despre ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi beneficiile ei – scrisă de prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun. (Text: Agerpes, Foto: blog.onlinepharma.ro)