„Transformăm transformatoare”

graffiti-Urzeala-Ionut-03

„În fiecare dimineaţă, un perete îmi adresa cuvinte obscene, astfel că plecam la serviciu având deja o stare de irascibilitate şi mi-am dorit foarte mult să schimb acest lucru.”

Aşa a început povestea proiectului „Transformăm transformatoare, dăm Ploieştiului culoare!”, menit nu doar să înfrumuseţeze oraşul, ci şi să schimbe mentalităţi, motivându-i pe cetăţeni să facă sport şi, în esenţă, să trăiască o viaţă sănătoasă.

Ionuţ Urzeală este iniţiatorul proiectului prin care, împreună cu artişti urbani voluntari, doreşte să înlocuiască cenuşiul unor ziduri şi mesajele deloc prietenoase scrise pe ele cu imagini colorate şi mesaje motivaţionale.

„Ideea a apărut din spirit civic. Practic, în fiecare dimineaţă un perete îmi adresa nişte obscenităţi şi eu, plecând la serviciu exact din poziţia aceea, îl vedeam şi aveam o stare de irascibilitate încă de când plecam de acasă şi îmi doream să schimb acest lucru”, povesteşte Ionuţ.

Peretele lângă care Ionuţ îşi parchează maşina este al unui post de transformare aparţinând Electrica. În Ploieşti sunt aproximativ 300 astfel de transformatoare, doar două dintre ele fiind într-o stare decentă, în sensul că nu sunt mâzgălite cu desene urâte, cuvinte vulgare sau expresii care inspiră la violenţă.

„Din informaţiile mele, sunt aproape 300 de astfel de transformatoare, identificând în oraş doar două nemâzgălite, unul în curtea Electrica şi unul în curtea unei grădiniţe, restul având astfel de mesaje obscene, trivialităţi şi mâzgălituri”, spune acesta.

graffiti-Urzeala-Ionut-02-ww

De la momentul în care a apărut ideea de a transforma aceste clădiri printr-o explozie de culoare şi până când ea a putut fi pusă în practică a durat destul de mult, pentru că iniţiatorul proiectului a trebuit să treacă printr-un întreg hăţiş birocratic.

„Pe scurt, toate, în afară de autorizaţii, au durat doar câteva zile. Am găsit artiştii urbani în decursul unei zile, am făcut rost de finanţare pentru două transformatoare la un cerc de donatori în decursul unei zile. Practic, aveam bani, aveam cu cine să facem acest lucru şi autorizaţiile au durat… Până s-a semnat acordul între Electrica, primărie şi Fundaţia Comunitară Prahova (prin care s-a obţinut finanţarea — n.r.) au trecut cam şase luni de zile„, explică Ionuţ.

Deocamdată, s-a obţinut finanţare pentru estetizarea a două transformatoare, iar pentru continuarea proiectului este nevoie de susţinere financiară pentru achiziţionarea vopselurilor şi spray-urilor, dar şi de artişti care să se alăture aceluiaşi scop.

„Proiectul mi s-a părut foarte bun, de aceea m-am şi oferit ca voluntar. Este un mesaj foarte bine transmis, la vedere şi motivaţional, prin culoare şi aspect. (…) Mesajul ar fi să motivăm copiii să iasă afară, să facă mai mult sport, să înceteze să mai stea închişi în casă în faţa calculatorului şi pe telefon”, spune Gabi, unul dintre artiştii voluntari. El consideră că a fi numit „artist urban” e prea mult spus şi precizează că face graffiti mai mult ca un hobby.

graffiti-Urzeala-Ionut-01

Pereţii primului transformator la care s-a lucrat au fost acoperiţi cu desene din zona sportivă, respectiv baschet, dar şi cu mesaje motivaţionale precum „Bucuria reală e afară. Stay cool, play ball. Live life!”, fiecare lucrare urmând să transmită astfel de mesaje concepute de cei implicaţi în proiect.

Un bătrân care trecea prin zonă s-a oprit şi, privind cu ochii în lacrimi la clădirea care prindea viaţă sub spray-urile artiştilor, le-a mărturisit acestora că, în astfel de condiţii, „merită să tot trăieşti la vârsta asta”.

„Ideea e genială. Am sugerat acum vreo 3-4 ani la nivel de primărie să fie măcar reabilitate la bunul simţ, ca nuanţă, ca zugrăveală. Nu am fost luaţi în consideraţie şi de câte ori te scoli dimineaţa şi când vezi ceva dizgraţios, îţi taie cheful pe întreaga zi. Mă emoţionez pur simplu. Acum e foarte ok. Să tot mai trăieşti la vârsta asta„, a conchis ploieşteanul. (Text: Agerpres, Foto: agerpres.ro, facebook.com/ Urzeala Ionut)