Tortul Anului 2016

Julf Cake

Ada Elena Cazacu din Bârlad a reuşit să câştige, joi, 7 aprilie, pentru al doilea an consecutiv, trofeul Tortul Anului 2016 la expoziţia GastroPan care se desfăşoară la Târgu Mureş, cu tortul „Julf Cake” realizat după o reţetă proprie, având blatul din bezea şi făină de sâmbure de struguri roşii, cu spumă din seminţe de cânepă şi must de soc.

Câştigătoarea competiţiei Tortul Anului 2016, Ada Elena Cazacu, a declarat, imediat după cucerirea trofeului, că a abordat o reţetă simplă, de sute de ani, pe care a modernizat-o puţin, folosind ceea ce a învăţat de la bunica ei.

„M-am gândit ce înseamnă tradiţie în primul rând şi am mers înapoi în timp şi m-am gândit la bunica mea. În vacanţe mergeam la bunica mea, mergeam după ea şi vedeam tot ce se întâmplă. M-am gândit că este amintirea cea mai profundă a copilăriei mele petrecute acolo şi mi-am adus aminte de seara de Crăciun şi Pelincile Domnului, acele turte care se fac pentru Crăciun. La ţară nu se foloseşte nuca, ci se foloseşte julfa, o spumă din seminţe de cânepă. Cânepa se bate în piuă, apoi se fierbe într-un sirop de zahăr, spuma care rezultă este acea cremă. Am modernizat ideea şi m-am gândit să pornesc de la o tradiţie. Am făcut această cremă de julfă şi după aceea din aproape în aproape un must din seminţe de cânepă. Are un gust extraordinar, un fel de nucă mult mai subtil şi imediat m-am gândit că îmi trebuie în contrapartidă şi un gust mai acrişor. Gândindu-mă că va veni acest concurs — pentru că îmi place ceea ce fac, să inventez — am adunat fructe de soc bine coapte, le-am pus în congelator şi acum a venit vremea să fac un must de soc astfel încât, per ansamblu, totul să aibă un gust şi acrişor, şi dulce”, a declarat Ada Elena Cazacu.

Blatul tortului este din bezea şi făină de sâmbure de struguri roşii, fără făină şi fără gluten, cu multe vitamine şi antioxidanţi care se găsesc în sâmburii de struguri roşii. În plus, mousse-ul din julfă este o cremă aerată din seminţe decorticate de cânepă fierte în sirop cu zahăr brun, cu gălbenuşuri, sirop, gelatină, frişcă naturală.

Julf Cake-01

„Gândindu-mă la blat, nu numai că este în trend, dar toată lumea vrea să mănânce sănătos, deci fără făină şi fără gluten, citind foarte mult şi vrând să fim în actualitate cu ceea ce se întâmplă în domeniu, am încercat un blat din bezea cu făină din seminţe din struguri roşii. Această făină are nişte beneficii uriaşe, pentru că are multe vitamine şi Omega 3, este un antioxidant puternic. Prin urmare am făcut un tort cât se poate de simplu, elegant prin simplitate, fără decoraţiuni, doar nişte crenguţe de soc. Chiar am fost mulţumită de gustul pe care îl are tortul. Pe lângă gust, este un tort sănătos, este un dulce sănătos, pe care putem să îl dăm şi adulţilor şi copiilor, pentru că în acest tort poţi găsi orice: gust, vitamine, sănătate”, a subliniat Ada Elena Cazacu.

Cofetăria VIPP FASHION din Bârlad a reuşit să câştige şi anul trecut trofeul Tortul Anului 2015 la expoziţia GastroPan, cu un Tort Rustic realizat tot după o reţetă proprie, unicat, care avea blatul făcut din bezea cu nucă şi cu mac, iar cremele erau făcute din roşii şi din grâu.

Pentru trofeul Tortul Anului 2016, care a avut tematica „Reinventarea tradiţiei”, s-au înscris 28 de cofetari şi bucătari reprezentând cofetării sau restaurante active pe piaţa din România, concurenţa fiind acerbă.

Ada Elena Cazacu a fost urmată în clasament de către Marinel Bezan şi Laviana Robu. (Text si foto: Agerpres)