Tora Vasilescu a împlinit 65 de ani

Tora VasilescuActriţa Tora (Teodora) Vasilescu s-a născut la 22 martie 1951, la Constanţa, şi a copilărit la Tulcea.

A ratat de două ori examenul de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) „I.L. Caragiale” din Bucureşti, dar s-a prezentat la un casting la Satu Mare, unde a fost selectată şi a jucat cinci roluri principale timp de un an, alături de actori profesionişti.

În anul următor a dat din nou examen de admitere la IATC şi a intrat la facultate, pe care a absolvit-o în 1976, la clasa prof. Eugenia Popovici, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro.

În 1975 a interpretat primul rol în film — Maria, în pelicula „Cursa”, care i-a adus notorietate internă, fiind recunoscută ca o actriţă deosebit de frumoasă, naturală, cu un talent desăvârşit.

Au urmat roluri în filmele „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Croaziera”, „Glissando”, etc. care i-au adus succese internaţionale, distincţii şi premii — de trei ori Premiul pentru Interpretare UCIN, Premiul pentru rolul din ”Imposibila iubire” la Aceno D’Oro, Premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în ”Șobolanii roşii”.

Între numeroasele roluri din teatru s-a remarcat în: Dana Păunescu — „Nota zero la purtare” de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, Feada — „Roşii trandafirii numai pentru mine” de Sean O’Casey, Gaby — „Ultima oră” de Mihail Sebastian, Felicita — „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Giannina — „O întâmplare cu haz” de Carlo Goldoni, Melania — „Mobilă şi durere” de Theodor Mazilu, Tinca — „Casa evantai” de Marin Sorescu, Femeia — „Tacâmuri de pui” de Spiro Gyorgy, Doamna — „Roberto Zucco” de Bernard-Marie Koltes.

Din bogata filmografie mai amintim: „Gloria nu cântă”, „Avaria”, „Casa dintre câmpuri”, „Croaziera”, „Învingătorul”, „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Cuibul de viespi”, „Liliacul înfloreşte a doua oară”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Și totul era nimic…”, ”Primăvara bobocilor”, ”Pădurea de fagi”, ”Război în bucătărie”, ”Legături bolnăvicioase”, ”Occident”, ”Fii cu ochii pe fericire”, ”Balkán! Balkán!”, ”Chira Chiralina”, ”Kilometrul 36”, ”Marele premiu”, ”Racolarea”, ”Sosesc păsările călătoare”, ”Intrusul”, ”Croaziera”, ”Probă de microfon”, ”Avaria”.

A jucat în seriale şi telenovele româneşti precum „Regina”, „State de România”, „Numai iubirea”, „Daria, iubirea mea”, „Păcatele Evei”, ”Moştenirea”, ”Preţul iubirii”, ”E dreptul meu!”, ”O săptămână nebună”, ”Altă săptămână nebună”, precizează site-ul biografii.famouswhy.ro.

Actriţa Tora Vasilescu a fost decorată de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

A fost căsătorită cu regizorul şi scenaristul Mircea Danieliuc. S-a recăsătorit şi locuieşte într-o casă în afara Bucureştiului, unde se ocupă de grădina sa, fiind pasionată de flori. Iubeşte animalele, preferaţii săi fiind lupii alsacieni, conform site-ului www.cinemarx.ro.(Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, Video: youtube.com)