„The Cranberries” s-a impus datorită solistei Dolores O’Riordan

The Cranberries

Trupa irlandeză „The Cranberries” s-a format în Limerick, în 1989, fiind alcătuită din fraţii Noel Hogan (chitară) şi Mike Hogan (bass), alături de toboşarul Fergal Lawler. La început s-a numit „Cranberry Saw Us”. Ei au organizat un concurs pentru a alege solista trupei, iar Dolores O’Riordan a participat la audiţii şi cei trei băieţi au ales-o după ce au auzit-o cântând.

Trupa a înregistrat un demo pe care l-a vândut în Irlanda în 300 de exemplare, moment în care şi-a schimbat numele în „The Cranberries” şi a trimis piesele unor case de discuri. Studioul Xeric condus de Pearse Gilmore a acceptat să le producă primul album.

Ulterior, trupa a semnat cu Island Records şi a început înregistrările pentru „Uncertain”. Stilul lor muzical, o combinaţie de jungle şi pop din anii ’80, s-a impus mai ales datorită solistei Dolores O’Riordan, a cărei voce puternică dă un sound distinctiv trupei.

Piesa „Linger” a devenit hit în America în 1993 şi a devenit cunoscută şi în Marea Britanie, apoi trupa a devenit cunoscută pe plan mondial. Albumul „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We” a fost lansat în 1993, urmat de piesa „Dreams”.

În 1993, grupul a plecat în turneu prin SUA unde au avut mare succes, iar în urma concertelor foarte apreciate de public piesa „Linger” a început să fie difuzată de MTV, ajungând pe locul 8 în topul american şi obţinând două discuri de platină. Albumul „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare în SUA.

În 1994, solista Dolores O’Riordan s-a căsătorit cu managerul trupei, Don Burton. Lansarea albumului „No Need to Argue” a fost un nou succes pentru trupă, intrând pe locul 6 în topul american, iar piesele „Zombie” şi „Ode to My Family” au dus la câştigarea de trei ori a discului de platină în decurs de un an. După turneul de promovare a albumului „No Need to Argue”, trupa a intrat în studio pentru al treilea album realizat în colaborare cu producătorul Bruce Fairbairn. Albumul „To the Faithful Departed”, lansat în 1996, are un sound rock şi a intrat în topuri pe locul 6, obţinând discul de platină.

În 1999, „The Cranberries” lansează al patrulea album de studio „Bury the Hatchet”, care conţine hiturile „Promises”, „Animal Instinct”, „Just My Imagination”, „You & Me”. Trupa începe un turneu mondial care se încheie în 2000, an în care apare albumul greatest hits „Stars – The Best of 1992-2002”. În 2001 lansează albumul „Wake Up and Smell the Coffee”, iar în 2002 trupa efectuează un turneu european. Un an mai târziu cântă în deschiderea unor concerte ale trupei Rolling Stones.

Din 2003, membrii trupei încep să se axeze pe proiecte solo. Dolores O’Riordan începe colaborarea la numeroase proiecte muzicale şi a scos două albume. Chitaristul Noel Hogan a demarat proiectul Mono Band şi a alcătuit, alături de Richard Walters, trupa Arkitekt. Bateristul Fergal Lawler a colaborat, atât ca muzician, cât şi ca producător, cu The Low Network, Walter Mitty şi The Realists, The Last Days Of Death Country.

La 20 iulie 2010, trupa „The Cranberries” a susţinut un concert în România, care s-a înscris în turneul european al trupei, acesta fiind precedat de alte două turnee, în America de Nord şi în America de Sud. „The Cranberries” a înregistrat al şaselea album – „Roses” – în mai 2011, fiind lansat la 27 februarie 2012. (Text: Agerpres, Foto: billboard.com, Video: youtube.com)