Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima oară

testament-Alfred-Nobel

Testamentul lui Alfred Nobel (1833 – 1896), în care acesta a menţionat crearea celebrelor premii care îi poartă numele, va fi expus pentru prima oară marelui public din 13 martie 2015, a miercuri Muzeul Nobel.

„Vom prezenta testamentul pentru prima oară, în cadrul unei expoziţii care va fi inaugurată vineri, 13 martie”, a declarat un purtător de cuvânt al muzeului, Helena Wallemo.

„Nu a fost expus niciodată pentru că este un document de mare valoare şi doream ca el să fie prezentat în bune condiţii. Cadrul expoziţiei este perfect pentru că ea vorbeşte despre ceea ce a lăsat în urmă Nobel”, a adăugat ea.

În testamentul scris de mână în 1895 – o foaie format A4, pliată în două, în total patru pagini -, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel a stabilit ca sume din imensa lui avere – echivalând în prezent cu aproape 2 miliarde de coroane (circa 220 de milioane de euro) – să le fie acordate anual unor personalităţi pentru serviciile aduse umanităţii în domenii ca fizică, medicină, chimie, pace şi literatură. El a desemnat diferite comitete care să atribuie premiile, fără să precizeze modul de funcţionare a acestora.

După moartea sa, în 1896, au fost necesari trei ani pentru ca toate aspectele să fie puse la punct. Primele premii Nobel au fost acordate în 1901. În 1968, Banca Centrală a Suediei a instituit un premiu pentru ştiinţe economice, care s-a alăturat celor enumerate de Nobel. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/NobelMuseum)