Temperaturi peste medie în septembrie şi octombrie

0
22

septembrie

Meteorologii estimează o vreme mai caldă decât în mod normal în luna septembrie, în special în sud-estul ţării, şi în octombrie în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul septembrie – noiembrie 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În sud-estul ţării, precipitaţiile vor fi deficitare în septembrie şi apropiate de normă în octombrie.

Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010. Pe regiuni, normele climatologice pentru temperatura medie sunt, în perioada analizată, de până la 15 grade Celsius în Maramureş, respectiv de până la 19 grade Celsius în Dobrogea.

Media multianuală a precipitaţiilor în septembrie este de 55 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt în Crişana (până la 78 litri/metrul pătrat) şi Maramureş (până la 77 litri/metrul pătrat).

Pentru octombrie, vremea se anunţă, de asemenea, mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului, iar cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de normă în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor avea o tendinţă spre excedent.

Media multianuală a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, potrivit normelor climatologice, în zona Transilvaniei (până la 10 de grade), iar valori termice medii mai ridicate în Dobrogea (până la 14 grade).

În privinţa precipitaţiilor, media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 43,5 litri/metrul pătrat în octombrie iar cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt în Maramureş (până la 68 litri/metrul pătrat) şi cele mai reduse în Dobrogea (până la 41 litri/metrul pătrat).

Pentru noiembrie, estimările indică temperaturi apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud, sud-est şi vest. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius iar cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, de regulă, în Transilvania şi Moldova (până la 5 grade Celsius) iar cele mai mari în Dobrogea (până la 8 grade Celsius).

Cantităţile totale de precipitaţii se vor încadra, în general, în normele climatologice în regiunile sud-estice şi sudice, iar în rest vor putea fi excedentare. Media multianuală a lunii este de 41,5 litri/metrul pătrat, iar cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt în Oltenia (până la 81 litri/metrul pătrat) şi cele mai reduse în Dobrogea (până la 46 litri/metrul pătrat).

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Text: Agerpres, Foto: vmagroup.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.