Tartina – emblema Festivalului gastronomiei din Franţa

tartineBucătarul Anne-Sophie Pic, deţinător de stele în domeniu gastronomiei, care va fi „naşa” ediţiei a cincea a festivalului gastronomiei din Franţa, de la finele lunii septembrie, intenţionează să facă din tartină vedeta din acest an, informează lefigaro.fr.

Creativitate şi îndrăzneală – va fi tema festivalului de gastronomie care va avea loc în ultimul week-end din septembrie, în întreaga Franţă, inclusiv în locurile cele mai îndepărtate, cum ar fi închisorile.

 „În acest an, provocarea este de a depăşi 10.000 de evenimente faţă de numai 9.300 anul trecut”, a spus secretarul de stat pentru comerţ şi artizanat, Carole Delga. Ea i-a adunat la Bercy, un cartier din al 12-lea arondisment din Paris, pe membrii comitetului director al acestui festival. „Cel mai important este să ne adresăm întregii populaţii”, a insistat ea.

În cadrul ediţiei din 2014, restaurantele şi părţile interesate din filierele agricole, din turism şi din educaţie au atras circa 1,3 milioane de participanţi în peste 2.500 de oraşe. Ei au organizat banchete, picnicuri, ateliere de lucru, un raliu gastronomic, concursuri cu specialităţi de brânză. În acest an, Anne-Sophie Pic doreşte să reinventeze tartinele, oferind reţete simple pentru realizarea lor.

Pâinea este ceva care ne uneşte şi ne vorbeşte, iar tartina poate fi hamburger-ul nostru, a spus ea subliniind că este vorba despre un aliment accesibil pentru toate bugetele.

„Prin intermediul temei tartinelor am vrut să arătăm că un element de bază al bucătăriei franceze – pâinea – poate face gastronomie cu costuri mai mici, dar cu produse de calitate„, a completat secretarul de stat. „Pariem pe viitor, pe descoperire. Noi nu ne vom cantona în tradiţie, ci vom continua să inovăm şi să demonstrăm că gastronomia se reînnoieşte”.

Din punct de vedere economic, gastronomia este un vector al unei economii puternice. Acest sector a avut în 2013, în Franţa, o cifră de afaceri de 61,8 miliarde de euro, 794.000 de salariaţi şi a asigurat 13,5% din cheltuielile turiştilor străini în această ţară. (Text: Agerpres, Foto: p7.storage.canalblog.com)