Tărâmul măslinilor şi viţei de vie din Battir

Battir

Tărâmul măslinilor şi viţei de vie – Peisajul cultural Battir, din sudul Ierusalimului, a fost inclus în iunie 2014 pe lista patrimoniului mondial şi pe cea a patrimoniului în pericol. Potrivit UNESCO, zona a fost înscrisă de autorităţile palestiniene ca nominalizare în sistem de urgenţă.

În urma analizei, comisia de experţi a aprobat includerea pe lista patrimoniului mondial şi a încadrat-o şi în cea a obiectivelor aflate în pericol, după ce a constatat că peisajul a devenit vulnerabil în faţa transformărilor socio-culturale şi geopolitice, care ar fi putut provoca degradări iremediabile pentru autenticitatea şi integritatea zonei.

Comisia UNESCO a argumentat că începerea construcţiei unui zid de separare, ar fi însemnat izolarea localnicilor agricultori de terenurile, pe care le-au cultivat de secole. Tărâmul măslinilor şi viţei de vie din Battir (suprafaţă 349 hectare, zona tampon 624 ha) se află la aproximativ 7 km distanţă de Ierusalim, în direcţia sud-vest, pe platourile centrale dintre Nablus şi Hebron.

Peisajul deluros din Battir cuprinde o serie de văi cultivate, cunoscute sub denumirea „widian”, conform fişei de prezentare UNESCO. Între terasele de piatră specifice, unele sunt irigate pentru exploatarea comercială, în timp ce altele, uscate, sunt cultivate cu viţă de vie şi măslini. Agricultura terasată s-a dezvoltat printr-un sistem tradiţional de irigare, cu ajutorul apei colectate prin intermediul unei reţele alimentate de familiile din localitatea Battir.

Potrivit Fondului Mondial al Monumentelor, terasele irigate din Battir, vechi de 4 000 de ani, amintesc de o rută străveche care se întindea de la câmpiile de coastă până la Munţii Iudeii. Aşezarea rurală şi agricolă prezintă o inestimabilă semnificaţie ecologică şi culturală. Măslini, morminte romane, o aşezare preistorică în vârful unei coline, diversitatea tipurilor de sol şi sistemul antic de irigare, format din straturi de pietre care delimitează terasele, alcătuiesc acest peisaj cultural unic.

Tărâmul este remarcabil şi datorită întrepătrunderii eforturilor de întreţinere şi exploatare agricolă depuse de comunităţile israeliană şi palestiniană.

În ianuarie 2015, acţiunile de salvare a acestei zone au înregistrat un succes, prin decizia Înaltei Curţi de Justiţie din Israel de a îngheţa planurile de construcţie a barierei de separaţie. Decizia a fost salutată de militanţii pentru conservarea patrimoniului, activiştii locali şi de membrii organizaţiilor „Prietenii Pământului din Orientul Mijlociu” şi „Satul Battir”. (Text: Agerpres, wmf.org, Video: youtube.com)