Tăiţei cu varză dulce şi nudli savuroşi pentru cei pofticioşi

taietei-cu-varzaMâncărurile savuroase nu trebuie să fie neapărat cu carne sau cu multă grăsime. Considerate a fi mâncăruri ieftine, tăiţeii cu varză dulce sunt un preparat gătit des în familiile bănăţenilor, fie în post, fie peste săptămână, când ne dorim un repaus „de dulce”.

Mărioara Berba din localitatea timişeană Saniviţa recomandă varza dulce cu tăiţei şi nudli (găluşte) din cartofi. Pentru meniul de bază avem nevoie de o varză mică (1 kg), cam 200 de grame de tăiţei laţi, o ceapă, piper şi sare (după gust).

Varza se taie fideluţă şi se frământă cu sare, apoi se lasă câteva minute să se înmoaie. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei încins, apoi se adaugă varza şi se mai călesc împreună încă vreo 10-15 minute, amestecând continuu să nu se ardă; se condimentează cu piper şi cu sare. Separat, tăiţeii se pun la fiert în multă apă cu sare, apoi se strecoară şi se lasă să se răcorească puţin. Când sunt potrivit de călduţi se amestecă cu varza călită”, spune Mărioara.

Dacă aveţi „norocul” să scăpaţi mai mult piper decât vă doriţi, câte o înghiţitură de apă rece vă va răcori gura, dar veţi vedea că veţi pofti şi următoarea porţie.

La desert vom fi serviţi cu nudli (găluşte cu cartofi) pe care Mărioara îi prepară din un kg de cartofi fierţi, două gălbenuşuri de ou, o linguriţă de sare, 50 grame de griş, 100 grame de ulei, 200 grame pesmet, 250 grame de făină albă şi 200 grame de zahăr. Ne suflecăm mânecile, ne punem şorţul şi începem.

„Din făină, cartofii fierţi şi zdrobiţi, plus două gălbenuşuri facem un aluat potrivit de moale. Apoi, cu o linguriţă sau cu o furculiţă rupem bucăţi de aluat şi le rulăm între palme, apoi le punem la fiert în apa clocotită. Când se ridică la suprafaţă, înseamnă că sunt fierte şi se scot într-un castron. Separat, în ulei încins prăjim pesmetul, amestecând continuu să nu se ardă. La urmă, tăvălim nudlele în pesmet, din belşug şi turnăm zahăr deasupra”, spune Mărioara. Aceste dulciuri se pot servi şi cu compot sau cu dulceaţă. (Text: Agerpres, Foto: cevabun.ro)